Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena tänker nytt med ståltråden

Lena Linck Jonsing snurrar järntråden medan hon pratar. Hon gör luffarslöjd i modern tappning och är en av 35 utställare i helgens slöjdmässa i den stora gasklockan i Gävle.

– Det mesta går att göra i tråd. Förr var det mer nyttoprylar, de gjorde det som behövdes i gårdarna för att få övernatta och få en limpmacka. Jag lägger till lite nytänkande, säger Lena Linck Jonsing, där hon står bland ljuslyktor, fönster- och dörrprydnader.

Träslöjdaren Hans Nylund från Fagersta täljer tomtar i björk och har sysslat med träslöjd i 70 år. Det är ingen underdrift att säja att träslöjden är mer än en hobby.

– När jag slutar snickra är jag död, säger den tidigare träslöjdsläraren och möbelsnickaren, och berättar historien om när han var nio år och skolan fick besök av en missionär från Afrika.

Missionären talade till skolbarnen och sa att någon av dem kanske var kallad att bli missionär.

– Jag gick hem helt förstörd och bad en bön. ’Käre Gud, du kanske vill att jag ska bli missionär, men jag vill bli snickare’. Och det blev jag, berättar Hans Nylund.

Slöjdmässan pågår hela helgen i gasklockeområdet på Brynäs och arrangeras av Gävleborgsslöjdarna, en ideell förening med 60-talet medlemmar i länet.