Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena tänker nytt med ståltråden

/
  • FASTNADE FÖR LUFFARSLÖJD. ”Det mesta går att göra i tråd, förutom skålar till strösocker för då rinner det ut”, säger Lena Linck Jonsing från Bollnäs som ägnar fritiden åt luffarslöjd i modern tappning.
  • PÅ MÄSSA I GÄVLE. Hans Nylund från Fagersta fastnade för träslöjd redan som femåring och uppskattar att han har gjort ett tusental tomtar minst. Hustrun Ingalill Sjödin-Nylund säljer både makens och sina egna alster.
  • UPPSKATTAR HANTVERK. Anna Karin Lundberg besökte slöjdmässan i stora gasklockan på Brynäs på fredagen. ”Det är kul med inspiration, för jag är hantverkare själv och gynnar gärna de som håller på. Jag vet hur mycket som ligger bakom”, säger hon.

Lena Linck Jonsing snurrar järntråden medan hon pratar. Hon gör luffarslöjd i modern tappning och är en av 35 utställare i helgens slöjdmässa i den stora gasklockan i Gävle.

Annons

– Det mesta går att göra i tråd. Förr var det mer nyttoprylar, de gjorde det som behövdes i gårdarna för att få övernatta och få en limpmacka. Jag lägger till lite nytänkande, säger Lena Linck Jonsing, där hon står bland ljuslyktor, fönster- och dörrprydnader.

Träslöjdaren Hans Nylund från Fagersta täljer tomtar i björk och har sysslat med träslöjd i 70 år. Det är ingen underdrift att säja att träslöjden är mer än en hobby.

– När jag slutar snickra är jag död, säger den tidigare träslöjdsläraren och möbelsnickaren, och berättar historien om när han var nio år och skolan fick besök av en missionär från Afrika.

Missionären talade till skolbarnen och sa att någon av dem kanske var kallad att bli missionär.

– Jag gick hem helt förstörd och bad en bön. ’Käre Gud, du kanske vill att jag ska bli missionär, men jag vill bli snickare’. Och det blev jag, berättar Hans Nylund.

Slöjdmässan pågår hela helgen i gasklockeområdet på Brynäs och arrangeras av Gävleborgsslöjdarna, en ideell förening med 60-talet medlemmar i länet.

Annons