Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Les grandes personnes – De vuxna

Les grandes personnes – De vuxna

Regi: Anne Novion

Med: Jean-Pierre Darroussin, Anaïs Demoustier, Judith Henry, Lia Boysen, Jakob Eklund, Björn Gustafsson

 En fransk pappa och hans franska dotter reser till västkusten för att fira semester. Eller rättare sagt, den franska pappan åker dit för att söka efter en vikingaskatt med en metalldetektor. Dottern följer mest med för sin kufiske (varför kan bara män vara kufar förresten) fars skull.

Likt Alfons mamma är dottern Jeannes mamma frånvarande och hon tyr sig till de två kvinnorna som bor i huset. Hon är blyg, inte speciellt duktig i skolan och har förmodligen aldrig blivit kysst.

Efter att pappa Albert skadar knät i en intensiv badmintonmatch tar kvinnorna i huset med henne på en resa mot vuxenlivet. På ett subtilt sätt får hon lära sig både att ta för sig och att det även fast man är vuxen kan man vara både osäker och rädd.

Helt fransk är dock inte den unga Jeanne. Likt ett par tusen svenska tonårstjejer kärar hon ned sig i den lilla öns charmör Johan, erbarmerligt spelad av stjärnskottet på den svenska komedihimlen Björn Gustavsson.

Hon bekantar sig även med den klassiska svenska sommaridrotten supa runt lägereld och sedan rulla runt i skogen.

För den som förväntar sig en klassisk amerikansk askungesaga där den unga blyga blommar ut till en fantastisk självsäker ung kvinna som tar för sig blir den här filmen en besvikelse.

Som vi alla vet saknar den amerikanska drömmen många delar för att bli en redig fin matta. Livet är mer ruggigt än så. Men en ryamatta värmer både bättre och är skönare att gå på.