Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lev dina drömmar

Häromdagen stötte jag ihop med en lista över mina drömmar och livsmål som jag skrivit för precis ett år sedan. Jag upptäckte till min förvåning att jag redan uppfyllt mer än hälften av dem under de tolv månader som passerat sedan skrivande stund.

Givetvis blev jag stolt över mig själv men också påmind om att drömmar aldrig bör ses som ouppnåeliga, utan som mål vi bör sträva efter att uppnå.

Onsdagens final i ”Projekt Runway” (TV3) gjorde verklighet av Christians dröm. En liten man i glasögon och tårade ögon stod som vinnare i vimlet av catwalkens stora shower. Han tillhörde inte min favoritdesigners med sin svarta kollektion men som sagt, drömmar ska levas och när jag får se glädjetårar påminns jag om varför.

Jag fascineras speciellt av människor som utmanar sina rädslor för att nå sina mål. I SVT´s nyhet ”Faktafrossa” fastnar jag bland onödigt vetande som varför man blir rädd, och om rädslor går att bota. En kvinna behandlas för sin ormfobi genom att stegvis närma sig djuret som skapar skräck hos henne. Målet är att åka utomlands utan att ständigt vara rädd för slingrande varelser. Från att ha gråtit av att höra någon prata om ormar, går hon till att faktiskt hålla i en pyton med egna händer. En halvtimme senare är jag övertygad om att alla kan mer än de tror så länge viljan finns.

Ett annat program som nyligen haft premiär i SVT är ”Vem vet mest”. Richard Olsson ställer halvintressanta frågor av alla de slag, men tyvärr allt för många gånger i veckan. Det är frågesport med knuff på löpande band men trots tempo försvinner programmet snabbt in i mängden under ett kanal-flippande.

För att återgå till målmedvetenhet och drömmar vill jag nämna det väl etablerade ”So you think you can dance” i kanal 5. Snabba fötter och höfter i rätt takt avgör vem som tar sig längst. Vissa dansare balanserar vidare, medan andra faller bort på vägen som Susanna Kallur i OS-häcklöpningen (SVT). Efter ett fall gör man dock bäst i att resa sig och ta nya tag och trots att Sverige fick gå hem med endast ett par silver, tycker jag det är fascinerande att se drivkraften hos eliterna.

En bekant sa till mig häromdagen att hon drömmer om att börja dansa men att hon inte vet hur man gör och därför inte gör slag i saken. Varje gång jag hör någon ge upp en dröm i brist på tilltro till sig själv blir jag upprörd. Jag är övertygad om att vi alla kan mer än vi ofta tror, så länge vi har blicken åt rätt håll. Rätt håll behöver inte nödvändigtvis vara rakt fram för alla drömmer vi inte om att springa 800 meter ruskigt fort, att hitta en fru till vår bondgård, vinna pengar på postkoder eller göra om vår koja till ett slott. Kanske vill du något helt annat och om du bara är medvetna om hur toppen på just ditt berg ser ut och äger en dos vilja, har du helt säkert alla möjligheter att ta dig dit upp.