Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lever vi på 50-talet, eller?

Birgittha Bjerkén (M) och Maj-Britt Åhrman (M) anser att Landstinget Gävleborg går tillbaka till 50-talet, då skrivcentraler var populära, med sin effektivisering av den verksamhetsnära administrationen.

Annons

Landstinget Gävleborg har under de kommande åren stora besparingskrav på sig för att få budgeten i balans. Därför har man bland annat beslutat om en effektivisering av den verksamhetsnära administrationen. Denna effektivisering kommer att ske under hösten.
Den verksamhetsnära administrationen sysselsätter i dag cirka 800 personer, varav cirka 400 är läkarsekreterare.

Man räknar med att spara 30–50 miljoner kronor genom att skapa en ny organisation med neddragning av 70–100 administratörstjänster bland annat läkarsekreterartjänster.
Att den administrativa personalen blir färre ska inte innebära att mer administration lyfts över på vårdpersonalen.

Ambitionen är tvärtom att vårdpersonalen ska få mindre administration och kunna koncentrera sig mer på vård av patienter, enligt ledningen för Lednings- och verksamhetsstöd. Hur får man den ekvationen att gå ihop? Det har ingen lyckats med tidigare, men Landstinget Gävleborg kanske klarar av det ingen annan gjort?

I stället för att läkar- sekreterare och annan administrationspersonal finns på vårdenheterna, genomförs en centralisering av organisationen till ett tiotal samordningsenheter runt om i länet. Vi anser att Landstinget Gävleborg går tillbaka till 50-talet, då skrivcentraler var populära.
Det är nu år 2009 och på tiden att man börjar tänka nytt och i stället anammar moderna organisationsformer.

Med tanke på de många insändare, som förekommit i media, framgår det tydligt att personalen varken varit delaktiga i förslaget innan beslutet fattades eller fått tillräcklig information om bland annat konsekvenserna. Den oro och ängslan som personalen känner i samband med aviserade neddragningar har man inte alls tagit hänsyn till. Risken är därför stor att sjukskrivningstalen kommer att öka inom flera personalgrupper.

En annan fråga som naturligtvis uppkommer är hur detta kommer att påverka patientsäkerheten. Vad vi kan förstå, kommer administrationspersonalen att cirkulera mellan olika vårdenheter. På så sätt kommer både specialistkompetens och kontinuitet till stor del att gå förlorad.

Birgittha Bjerkén (M)
Maj-Britt Åhrman

moderata ledamöter i Landstinget Gävleborg

Annons