Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Licensjakten på varg i Gävleborg stoppas

Bara dagar före vinterns licensjakt på varg stoppas nu jakten tills vidare i fyra av fem län.
Innan rättsmaskineriet sagt ja eller nej till vargjakten får den inte sätta igång.
Därmed blir det tillfälligt stopp för vargjakten i Ockelbo.

LÄS OCKSÅ: Det blir vargjakt i vinter – Naturvårdsverket avvisar alla överklaganden

– Det här kan innebära att det blir totalt stopp för jakten i vinter, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

– Det vi ska göra är en riktig bedömning av laglighet och lämplighet; Får man lov att skjuta varg? Och hur många vargar får man skjuta? säger Anders Österlin, lagman i förvaltningsdomstolen i Karlstad.

Domstolen i Karlstad var först ut med beskedet om så kallad inhibition av Naturvårdverkets tidigare ja till licensjakt med start den 2 januari. Några timmar senare kom samma besked från förvaltningsdomstolen i Falun.

Därmed spärras Naturvårdsverkets beslut om licensjakt i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands och Örebro län. Innan domstolarna tagit ställning blir det ingen jakt. Totalt skulle 40 vargar i sex revir i de fyra länen få skjutas.

LÄS MER: Troligt överklagande av vargjakten

Förvaltningsrätternas beslut är tills vidare en seger för vargjaktens motståndare, men en motgång för jägarna.

Svenska jägareförbundet har beslutat att överklaga besluten om inhibition, och funderar även på att begära förlängd jakttid.

– Vi har ett systemfel när man strax före jakten kan stoppa den. Den juridiska tågordningen måste ändras, säger Torbjörn Lövbom.

– Vi har beslut i riksdagen, regeringen, länsstyrelserna och Naturvårdsverket om att vi ska ha vargjakt. Jag vet inte riktigt vad mer man kan begära att det demokratiska systemet ska prestera. Vi har kommit till vägs ände när det gäller att på ett demokratiskt sätt bestämma hur vi ska förvalta vargstammen.

Beskedet från förvaltningsrätten i Karlstad är att det slutliga beskedet om ja eller nej till licensjakt kommer i mitten av januari.

– Jag är lite bekymrad över att vi fått så lite tid, men vi har en organisation som fixar det ändå, säger lagman Anders Österlin.

Jägareförbundet befarar dock att processerna drar ut på tiden.

– Det kan ta hela jakttiden ut innan vi får något beslut från förvaltningsdomstolarna. De har ju ingen skyldighet att avgöra det här inom en viss tid, säger Torbjörn Lövbom.

Licensjakten på varg var planerad att pågå från 2 januari till som längst 15 februari. Enligt Naturvårdsverkets tidigare beslut skulle totalt 46 vargar få skjutas.

När det gäller jakten i Västmanland, där sex djur i ett revir ingår, väntas besked senast på tisdagen från förvaltningsrätten i Uppsala.

DEBATT: Hur kan man spegla verkligheten som Naturvårdsverket gör?