Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lida Pin och Lili och Sussie

Lisa Werlinder är högaktuell i ”Hamlet” och nya svensk­amerikanska filmen ”Äntligen midsommar”. Men hon har en parallell karriär: som jazzsångerska.

Annons

När är Sverige så exotiskt som på midsommarafton? Nya filmen ”Äntligen midsommar” är en amerikans (regissören Ian McCrudden) blick på den svenskaste av högtider.

På en skärgårdsö samlas ett kompisgäng där de flesta är, eller har varit (eller kommer att bli) förälskade i varandra. En av dem är Susanne, värdens flickvän, som har en riktig överraskning att vänta.

– Jag tror många känner igen sig i Susanne, säger skådespelerskan Lisa Werlinder inför fredagens premiär.

– Trettio plus, duktig, har uppfyllt alla krav – hittills. Nu är det dags för henne att göra alla val: Skaffa barn? Gifta sig? Gå vidare i livet? Om man bara följer med, ljuger för sig själv, säger ”hej älskling” utan att reflektera – då kommer det att säga pang en dag.

Lisa Werlinder hade träffat Ian McCrudden, vars svenska fru Annica Bejhed också är med i filmen, i Los Angeles när hon jobbade med Steven Spielbergs storfilm ”München”.

– Han hade varit i Sverige några somrar och är superenergisk. Jag tände på idén att han skulle filma med amerikanernas blick på oss. Filmen leker med schabloner; hej hej blomsterkrans, liksom. Men den driver också med våra fördomar mot amerikaner.

Förutom en hårt arbetande skådespelerska, med biopremiär och rollen som Ofelia i ”Hamlet” på Stockholms stadsteater på agendan, är Lisa Werlinder också jazzsångerska. Hon har gått på Musikhögskolan och försöker varva skådespeleriet med musik.

– Mycket av min inspiration i livet kommer från musiken. I somras uppträdde jag på en festival utanför Berlin; jag vill spela mer och ska försöka locka upp de musikerna till Sverige. Jag tycker att jag kan imitera alla möjliga genrer när jag sjunger, men det är i jazzen jag är mig själv.

Lida Pin är Sandviken-gruppen som släpper en ep för varje årstid.

Hittills har det bara blivit en sommar-ep, men nu släpps den andra när hösten är här.

Den heter ”Aldrig mera hav” och får premiär i och med bandets spelning på Living Room på lördagskvällen.

Bandet består av Lasse Forsberg, Nenne Berglund och Niklas Skoglund.

På hemsidan skriver de att Lili och Sussie är mellanakt.

Återstår att se vem som drar mest publik.

Men faktum är att 80-talsduon, som gjorde comeback i ”Melodifestivalen”, också kommer till Sandviken.

Mer läsning

Annons