Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lider kval för kompis

Krister Nitke, Järlåsa, är lite nervös. Kompisen Anders Söderberg ska precis kvala under EM-deltävlingarna i dragracing på Tierp arena.
– Förra försöket gick åt skogen, rotorn i motorn pajade, säger Krister Nitke.

Tillsammans med Anders dotter Sally, 4 år, sitter han på läktaren och följer skeendet. Alice är utrustad med rejäla hörselkåpor. Det är EM-deltävlingens första dag. Uppskattningsvis ett 50-tal personer följer kvalen på den 402 meter långa banan.

– Kompisen kör en superstreetbil där det gäller att komma så nära idealtiden på 10,9 sekunder som möjligt, berättar Krister Nitke.

Så rullar Anders fram i sin blåa bil. Krister gör tummen upp och racet går. Tiden blir en bit över 11 sekunder.

– Det gick för långsamt konstaterar Krister.

Kan du förklara för den oinvigde varför dragracing är så häfitigt...

– Det går nästan inte att säga i ord utan måste upplevas. Det är som att står bredvid en jättelik bashögtalare, det är en maxad känsla i hela kroppen.

EM-deltävlingen pågår mellan torsdag och söndag, med kval de första dagarna inför de avslutande finalerna. 270 förare från nio länder tävlar i bil- och motorcykelklasser.

– De team som kommer längst ifrån är från Malta, säger Ramona Eklund, eventansvarig på Tierp arena.

SMHI har lovat att det inte blir ihållande helg under helgen utan enbart regnskurar. Och det finns beredskap att torka upp banan. För underlaget måste vara torrt under racen.

– Man rår inte på vädrets makter men vi har en traktor med en sopkvast och en jetork, säger biträdande tävlingsledare Tomas Pettersson.