Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika lön ska gälla!

Lavaldomen 2007 var ett hårt slag mot den svenska kollektivavtalsmodellen. Efter ett intensivt påverkansarbete från regeringen finns nu äntligen ett nytt EU-förslag på bordet som innebär att det ska gå att kräva samma lön för utländska arbetare som jobbar tillfällig i Sverige som för våra egna arbetstagare.

Ett kraftigt bakslag för den svenska modellen kom 2007 i Laval-domen när EU-domstolen slog fast att fackliga krav på likabehandling av utländska och svenska arbetstagare var ett hinder för den fria rörligheten och stred mot EU:s lagar. 

Domen var ett direkt angrepp på kollektivavtalen och den svenska modellen. Den borgerliga regeringen införde därefter långtgående begränsningar av den fackliga konflikträtten i svensk rätt med hänvisning till EU-domstolens avgörande – lex Laval.

Till skillnad från den förra regeringen har den nuvarande S-ledda regeringen jobbat hårt för att få till stånd en ändring av EU-reglerna med målet att lika lön och andra ersättningar, inte bara minimilön, ska gälla för arbetstagare från andra EU-länder som jobbar tillfällig här i Sverige.

Vårt intensiva påverkansarbete har gett resultat. När EU-kommissionen nyligen presenterade sitt förslag till ändringar i lagstiftningen är det tydligt att man har lyssnat på de svenska kraven. I kommissionens förslag finns nu också en särskild skrivning som erkänner vår kollektivavtalsmodell.

Nu väntar tuffa förhandlingar om förslaget. Olika länder har olika intressen. Men det är en stor framgång för Sverige att ett ändringsförslag ligger på bordet och att kommissionens förslag uppfyller Sveriges viktigaste krav.

Antalet utländska arbetstagare ökar i Sverige och efterfrågan på arbetskraft är stor, inte minst inom byggbranschen som går för högtryck. Då är det viktigare än någonsin att säkerställa att det är ordning och reda på arbetsmarknaden. Den svenska modellen ska värnas och utvecklas, inte avvecklas.

Ylva Johansson (S)

Arbetsmarknadsminister

Raimo Pärssinen (S)

ordförande Arbetsmarknadsutskottet

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel