Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika skall gälla för alla

I Älvkarleby kommuns årsredovisning för 2011 kan man läsa om bland annat kommunens verksamhet för ensamkommande invandrarungdomar i åldern 18+ som erhållit permanent uppehållstillstånd.

Annons

Vid kontakt med det ansvariga hvb-hemmet Vega i Skutskär meddelas att vid ett ekonomiskt överskott för verksamheten kommer dessa ungdomar att få stöd för inte bara kontakt med myndigheter, läxläsning och körkortsteori utan även finansiering av körlektioner och andra kostnader som ett körkort innefattar.

Vi sverigedemokrater menar självklart att det är viktigt att personer som kommer till Sverige ges en rimlig chans att få en bra start i vårt land för att anpassa sig till det svenska samhället och bli en del av detsamma. Dock ställer vi oss frågande till rimligheten i att kommuninvånarnas pengar skall gå till att finansiera körkort för vissa grupper i samhället. Sverigedemokraterna tror på likabehandling oavsett etnicitet och menar att detta förslag är fel väg att gå eftersom det diskriminerar framför allt unga svenskar som inte får samma hjälp utan istället är förpassade till att bekosta sitt körkort på egen hand.

Därför har vi i Sverigedemokraterna lagt en interpellation om detta i kommunfullmäktige och ser nu efter sommarledigheterna fram emot ett svar ifrån ansvariga politiker om hur man tänker ta ansvar för Älvkarlebybornas skattepengar. Från vår sida säger vi ja till goda förutsättningar för invandrare att assimileras in i det svenska samhället men nej till gräddfiler och särbehandling av vissa personer på skattebetalarnas bekostnad. Det är viktigt att alla kommuninvånare ges samma möjligheter. Istället hade dessa överskott kunnat användas till exempelvis mer svenskundervisning och kunskap om det svenska kulturarvet eller andra delar av den idag kraftigt eftersatta välfärden.

Gun-Britt Holmgren
Gruppledare (SD) Älvkarleby kommunfullmäktige