Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liket rör på sig...

"Syftet med förslaget är att motverka den olagliga fildelningen och därigenom få användarna att istället använda de lagliga alternativ som ger bl.a. upphovsmän och artister ersättning för det material som tillgängliggörs och kopieras. På så sätt ges förutsättningar för nytt skapande och marknaden får förutsättningar att utveckla de lagliga alternativen för att ta del av musik, film, litteratur och annat upphovsrättsligt skyddat material via Internet."

Annons

Orden är hämtade från regeringens hemsida och handlar om ett direktiv från EU rörande immateriella rättigheter och den kommande propositionen rörande spridning av upphovsrättsskyddat material.

Fildelning är den moderna tidens snatteri. Att försvara fildelning är lika svårt som att försvara snatteri. Men när statistik från SCB visar oss att runt 20 procent av alla svenskar vid något tillfälle använt sig av ett fildelningsprogram. Då har vi ett problem, eftersom det är statistik som innebär att runt 1,3 miljoner svenskar skulle kunna klassas som kriminella, trots att de flesta av dem nog knappast ser sig själva som just detta.

Textstycket ovan är näst intill rörande. Genom kriminalisering av fildelning och jakt på fildelare skall vi motiveras att använda de lagliga alternativen som finns. Problemet är bara att de lagliga alternativen inte är särskilt bra. Itunes Store, som är den största aktören, har exempelvis ett klent utbud trots sin storlek och försöker också tvinga sina användare till att köpa hela skivor genom att låsa vissa låtar för styckeköp. Vill du köpa Fear of the dark av Iron Maiden måste hela skivan införskaffas. Inte finns det heller någon gemensam Itunes Store för Europa eller världen, bara nationella, av det enkla skälet att skivbolagen vill ha det så. En försäljningsstrategi och ett förhållningssätt till kunder som gör det lätt att förstå varför så många laddar ner illegalt.

Vad kom först, hönan eller ägget? Skrivelsen på regeringens hemsida antyder att de lagliga alternativen inte utvecklas eftersom vi fildelar illegalt. En något mer verklighetsförankrad beskrivning torde vara att vi fildelar illegalt för att de enda alternativ som länge fanns var just de illegala. Skiv- och filmindustrin har istället för att tillmötesgå kundernas behov konsekvent valt att använda sin storlek och dominerande ställning till att försöka bromsa en teknikutveckling som sprang ifrån dem för mer än ett decennium sedan.

På DN-debatt tog igår ett antal namnkunniga musiker, producenter och författare till orda rörande fildelningen och den kommande propositionen på området som skall göra det möjligt för upphovsrättsinnehavare att klämma åt fildelar. De applåderar inte helt oväntat det kommande lagförslaget. Det verkar trots allt vara enklare att få staten att stifta lagar om som ger privata aktörer rätt att jaga fildelare än att få samma privata aktörer att bidra till utvecklingen av legala tjänster som faktiskt tillgodoser konsumenternas behov.

Självfallet skall den som producerar upphovsrättsskyddat material kunna få ersättning för utfört dagsverk. Det anser nog de flesta är en rimlig utgångspunkt i sammanhanget. Men att jaga 1,3 miljoner helt vanliga svenskar för att uppnå detta. Det är knappast framtiden.

Mer läsning

Annons