Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likheterna oftast större än olikheterna i musikvärlden

Det finns några få program på tv som vidgar synfältet ut mot världen – SVTs kulturprogram ”Kobra” som sänds en halvtimme i veckan är ett sådant tycker jag.

Annons

 

Varje program har ett eget tema och förra veckan handlade det om metal i Mellanöstern. ”Har de hårdrock där?” var min första tanke, och inte bara min visade det sig när jag pratade med vänner och kollegor. Alla vi välutbildade, västerländska medelklassmänniskor var lika förvånade. Och lika skamsna när tanken avbröts av ett ”Jamen såklart de har!”

Trots globalisering, resor och år av studier på universitet och högskola så tror vi tydligen ändå att vi är universums medelpunkt.

Samma tanke fick jag när jag såg filmen ”Slumdog Millionaire” som hade premiär på bio häromveckan. Den handlar om en ung man som tävlar i den indiska versionen av Vem vill bli miljonär – och den indiska versionen av programmet är exakt likadan som den svenska. Eller den svenska versionen är exakt likadan som den indiska, inte vet jag vilken som kom först.

I ”Kobra” var det ett reportage från Desert Rock festival i Dubai och besökarna kom bland annat från Iran, Indien, Palestina, Syrien, Azerbadjan och Dubai och såg såklart ut som vilken hårdrockspublik som helst. Den enda skillnaden mot en svensk festival var att det i Dubai fanns vissa regler som banden var tvungna att hålla sig till, som att inte ta av sig sina T-shirts på scenen, inte svära och inte göra några religiösa referenser. Fast det är klart, en till sak som skiljer från festivaler i väst är att de i Mellanöstern inte har så många hårdrocksfestivaler att besöka och att de därför var extra ”hungriga på hårdrock” som svenska Opeths sångare Mikael Åkerfeldt uttryckte det.

Ett annat inslag i programmet var en intervju med Mark Levine som är hårdrocksgitarrist, professor i mellanösternkunskap och författare till boken ”Heavy Metal Islam”. Han berättade en del spännande saker om metalscenen i Mellanöstern, bland annat att hårdrockare i flera muslimska länder riskerar trakasserier och fängelse just på grund av att det är hårdrockare. Han talade också om att det trots hårt motstånd från samhället även finns tjejer som spelar i metalband, något som uppfattas som extremt provocerande i ett muslimskt land.

Min 13-åriga son är hårdrockare och hans kommentar var att han inte blev förvånad över att det fanns folk som lyssnade och spelade metal i den delen av världen, däremot blev han förvånad över att de var så många.

Så på samma sätt som medierna kan likrikta och skapa schabloner så kan de väcka nya tankar och vidga perspektivet, som för mig, eller som i min sons fall, lägga till kunskap kring något han redan är öppen för.

Och jag hoppas verkligen att han växer upp med ett ödmjukt förhållningssätt till att likheterna ofta är större än olikheterna runt om i världen, åtminstone vad gäller musik.

Mer läsning

Annons