Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lila sympati i Älvkarleby för mobbade ungdomar

Onsdag 27 oktober ska Ann-Chatrin Larsson, Älvkarleby, klä sig i lila.
Det gör hon som stöd för ungdomar i världen som är mobbade för sin sexuella läggning.

Samma kväll är det kommunfullmäktige i Älvkarleby och Larsson, som är ledamot för folkpartiet, kommer att uppmana övriga ledamöter att bära lila.

– Jag brukar ha svårt att få med de andra på saker. Men jag ska skriva ihop något och skicka till var och en eller kanske till varje parti, säger hon.

Ann-Chatrin Larsson är medlem i en Facebook-grupp som stödjer dessa ungdomar och deras familjer. Bakgrunden till gruppen är ett tal som en lokal politiker i USA - Joel Burns - höll till sina kollegor.

I talet som går att se på Youtube, berättar Burns om alla självmord som sker bland mobbade ungdomar i USA. Ungdomar som trakasseras antingen för att de har en avvikande sexuell läggning eller för att de helt enkelt är annorlunda.

Med tårar i ögonen håller Burns ett tal till sig själv som osäker 13-åring, där han säger att allt blir bättre längre fram i livet.

– Du behöver inte träffa dina mobbare mer och du kommer både att träffa en partner och bli vald in i politiken.

Ann-Chatrin Larsson säger att hon i kommunfullmäktige i Älvkarleby berört ämnet förut.

– I sex- och samlevnadsundervisningen på högstadiet ingår olika läggningar, det är inget skamligt, sjukt eller tabubelagt.

Hur stort tror du problemet är i Norduppland och Gästrikland med ungdomar som mobbas för sin sexuella läggning?

– Det är omöjligt för mig att uppskatta. Men när ungdomar tar livet av sig kan det här ligga bakom. Det är inget man skriver i ett avskedsbrev. Du vet också hur ungdomar slänger sig med ord som "bög" till varandra.

Ann-Chatrin för fram statistik från Statens folkhälsoinstitut som visar att självmordsförsök bland unga män i Sverige är åtta gånger vanligare bland dem som känner sig osäkra på sin sexuella läggning, och 2,5 gånger vanligare bland kvinnor i samma situation.

Filmen, som sett av över en miljon besökare, finns på http://www.youtube.com/watch?v=ax96cgh0nY4