Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina och Martin vill till fjälls

/
  • GLITTER OCH PENGAR. Lina Langegren och Martin Heberg, 19 år, från Borlänge sökte jobb i Gävle i går. Vintersportorterna i svenska och norska fjällen erbjuder genom arbetsförmedlingarna i Gävle, Sundsvall och Hade 5 000 jobb. Jobb de säljer in med följande arbetsplatsbeskrivning: äventyr, glitter, sol, kul och pengar.

Arbetsförmedlingen, Nygatan i Gävle, klockan 11.40
I går gjorde sig Sjöstaden Gävle rikskänd som – fjällstad.

Annons

Arbetsförmedlingarna i Sundsvall, Hede och Gävle har arrangerat var sin jobbsökardag, där 5 000 jobb på vintersportanläggningar i Sverige och Norge ledigförklarats.
Vad man lockat med?
Äventyr, nya vänner, glittriga backar, soliga berg, kul på jobbet – och pengar.
Jobberbjudandet ingår i Gävleförmedlingens två år gamla aktivitet ”Jobbchansen”, som nu börjat spridas över landet.
– Det är roligt att se att så många ungdomar kommit hit i dag. Också för att vi hoppas att de utifrån dagens erfarenhet och möten kommer att utnyttja jobbchansen bättre än vad de annars gör, säger Ulrika Jutterström, handläggare och informatör. Gävles unga tycks tro att jobbchansen endast vänder sig till äldre arbetslösa. Men så är det inte.

– och äldre arbetssökande – som besökte arbetsförmedlingens ”fjälljobbplatå” i går fanns skolkamraterna Lina Langegren och Martin Hedberg. Båda är
19 år och från Borlänge, och hade åkt till Gävle på Borlängeförmedlingens bekostnad.
Efter att ha sålt in sig vid de olika svenska och norska ”fjälljobbstationerna” gick de två kompisarna segervissa ut i arbetslösheten igen.
– Jag har ett jättebra självförtroende och tror starkt på mig och på mina möjligheter att få jobb, säger Lina, som är utbildad servitris med flerårig arbetslivserfarenhet inom sin bransch.
– Fast jag har inte jobbat i fjällen. Att få jobba där skulle ge mig en bra och attraktiv erfarenhet, tror jag.
Martin, som är utbildad vvs-montör utan arbetslivserfarenhet inom sitt yrkesområde, tror också att han har mycket att ge.
– Jag har sökt som liftvärd och skidskollärare. Jag har jobbat som innebandbytränare, så är jag social, trevlig och stresstålig, vilket gör att jag tror att jag kan ligga bra till.

i Gävle menar man att fjällvärldens arbetstillfällen är en krydda för de unga arbetssökande som vågar släppa taget. Och att fjälljobb är en enkel väg ut på den sommararbetsmarknad som landets turistanläggningar och turismjobb utgör.
Av gårdagens ström av ungdomar att döma kommer fjällvärlden att lätt som en plätt kunna tillsätta sina tjänster. Vilket också betyder att många i-n-t-e kommer att få jobb just där.
Vad som händer om Lina och Martin inte får jobb i de norska eller svenska fjällen?
– Jag kan få extrajobb, och fortsätta bo hemma, säger Linda, och Martin, som har egen lägenhet, är villig att-göra-vad-som-helst bara han får till hyra och mat.

Mer läsning

Annons