Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linder ger liv till Elixir

Gallerierna har fallit i Gävle. Men Galleri Elixir består. Med väggar öppna också för den som inte är jätte-etablerad konstnär, och med stor potentiell publik, som granne till sjukhusets folkstimmiga lunchrestaurang.

Måste man vara anställd inom landstinget för att få ställa ut?

Nej, inte alls, skrattar Elixir-ansvariga Eva Granström. Men det är faktiskt ofta som just läkare och sjuksköterskor håller på med något kreativt på fritiden.

Nu är det Helena Linders tur. Hon är augusti månads utställare och till vardags studievägledare. Bor i Ockelbo, jobbar i Sandviken. Började måla av en slump när hon egentligen bara skulle hjälpa till med mathållningen på en akvarellkurs. Det var 2005.

Sedan dess har Helena Linder utvecklat en imponerande teknisk skicklighet. Släktskap med uppmärksammade Gävleakvarellister som Mats Pettersson och Åsa Wängelin märks i dramatiskt diffusa motiv och frimodig färgbehandling. Linder blandar respektlöst in tusch, akryl, collage och knubbiga pappersstrukturer. Jag saknar kanske ännu ett eget uttryck i hennes konst men hon har förbluffande god hand med ytan.

"Himmelsdalen" är ett fint exempel på Helena Linders förmåga att skapa sällsamma stämningar. Mer originell är dock hennes allra senast tillkomna bild. Enkel, ännu obetitlad. En krum gestalt suckar tungt i papperets utkant som om hen inte tyckte sig vara värd att synas men behöver släppa ut lite ånga. Den silhuettartade figuren kan vara ung, kan vara gammal; ack, bekymren är lika tunga för var och en.

Vid mitt besök på Elixir är utställningen ännu inte färdighängd, tavlorna just uppackade. Intrycket vid vernissagen på lördag blir säkert mindre splittrat. En fin svit små "väderfenomen" behöver ses i ett sammanhang.

Helena Linder ställde ut förra året på Galleri Majoo. Som kort därefter saligen insomnade. Hon har också ställt ut på Galleri Galaxen. Som sedan gick samma väg. Och på ett Umeågalleri. Som inte heller längre finns…

– Jag är ett dåligt omen!

Fast nej. För Galleri Elixir kan hon räknas som inspirerande livselixir.

Det är helt lugnt, försäkrar Eva Granström. Personal- och konstföreningen Elixir mår fint.

Helena Linders utställning kallad "Långt borta och nära" öppnar lördag 8 augusti och pågår till 31 augusti