Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linn från Gävle är superkändis på Youtube

/
  • Fjortonåriga Linn Ahlborg från Gävle har blivit något av en kändis genom sina skönhetsbloggar. Nyss fick hon veta att hon är nominerad i två kategorier i den svenska videobloggstävlingen Guldtuben. 70 000 följer henne via Youtube.

Antalet följare på 14-åriga Linn Ahlborgs videoblogg om smink har ökat från 14 000 till 70 000 bara sedan i somras. Nu är hon nominerad i två kategorier av tävlingen Guldtuben.

Annons

– Jag har svårt att ta in att jag har blivit en förebild för så många, säger Linn.
Linn började blogga redan i tioårsåldern och har drivit flera bloggar sedan dess. Hennes vanliga blogg har 8 000 besök per dag, men det stora genombrottet har hon fått med sin videoblogg på .
– Ökningen har gått väldigt snabbt, berättar Linn som både nominerats i kategorin "Stjärnskott" och "Livsstil".
Bloggen handlar främst om skönhet och smink, men ibland tar hon hjälp av någon kompis och spelar in mer komiska avsnitt.
– Det är viktigt med humor, så att de som tittar tycker att det är roligt också.
Linn är medveten om det stora genomslaget som hennes blogg har fått och känner ansvar för de som följer henne. Ibland får hon varuprov från sminkföretag som vill att hon ska visa deras produkter i klippen.
– Jag är alltid ärlig och säger precis vad jag tycker, annars lurar jag mina tittare.
Linn är mån om sina beundrare och filmar då och då inslag där hon visar upp vad hon fått på posten från fansen; teckningar, brev och små presenter.
När Linn var i Stockholm på sportlovet blev hon igenkänd på stan. Det händer ganska ofta att folk kommer fram och vill ta en bild av henne eller ber om en autograf.
– I Gallerian var det en tjej som bara kastade sig om halsen på mig. Jag tror att de som tittar får en känsla av att de känner mig när jag sitter där och pratar och det är jättehäftigt.
Linn lägger ned mycket tid på sitt bloggande. Hon filmar och redigerar själv alla inslag
– Jag klipper, lägger till snygga övergångar och skapar olika effekter. Det kommer nya funktioner hela tiden, så redigeringen blir bara roligare och roligare.
Linn följer själv ett 100-tal bloggar på Youtube och hon har egna förebilder, framför allt amerikanska, som hon inspireras av.
Vinnarna i tävlingen Guldtuben, där svenska Youtube-stjärnor i elva kategorier är nominerade, presenteras på en gala på Södra Teatern i Stockholm 15 maj. Dessvärre är Linn på påsksemester i Spanien med familjen då.
– De har bett mig spela in en tackfilm om jag skulle vinna. Det är jättetråkigt att inte kunna vara med på galan, för det hade varit kul att få träffa alla svenska youtubers som jag följer, säger hon.
Fast om framgångarna fortsätter kan det nog bli fler tillfällen för Gävles bloggdrottning framöver.
– Jag kommer att fortsätta blogga så länge som jag tycker att det är roligt.

Ulrika Rudberg

Annons