Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Gemmel: Amazon tvingar arbetarna att bli mänskliga robotar

Annons

På måndag går arbetare på ett av e-handelsjätten Amazons lager i USA ut i strejk. Strejken inträffar på en av bolagets viktigaste dagar, Prime Day.

Enligt dem som arbetar på golvet hos Amazon, råder det ohållbara arbetsvillkor. De behandlas som mänskliga robotar. Därför väljer de att lägga ner arbetet i några timmar, en dag då det känns som allra mest för företaget. Amazon själva menar att det råder goda villkor för deras lagerarbetare.

Det pratas mycket om en svensk etablering av e-handelsjätten. Amazons dotterbolag AWS, som säljer så kallade molntjänster, har redan etablerat sig i Sverige. Många i e-handelsbranschen trodde att Amazon skulle ha etablerat sig redan förra året, men än så länge verkar de avvakta.

Amazon är en av de drivande krafterna bakom den ökande e-handeln. I Sverige uppskattas de ha en omsättning på 800 miljoner kronor. Med Amazons totala dominans på den amerikanska marknaden och företagets snabba intåg i Europa, finns det en risk att svenska e-handelsföretag behöver anpassa sig för att hänga med. För e-handeln är här för att stanna, och den är global. Frågan är hur många som vet hur det ser ut för dem som ser till att vi får våra varor dagen efter beställning.

Lagerarbetarna på Amazons lager förväntas packa ett paket var 30:e sekund. Även när det inte finns något att göra, måste de stå upp. Under tolv timmar långa arbetspass vågar många inte gå på toaletten, utan tvingas kissa i flaskor. Klarar lagerarbetarna inte av det höga arbetstempot, blir de uppsagda. När väl lönen kommer i slutet av månaden, räcker den sällan för att täcka utgifter som hyra och mat.

Amazon har anlitat “anti-fack konsulter” i USA för att stävja försök till organisering på deras amerikanska lager. På Amazons Europeiska motsvarigheter har arbetarna fått organisera sig, men arbetsvillkoren är ungefär desamma.

Det här är vad svenska e-handelsföretag har att bemöta och konkurrera med. Det har bland annat lett till ett nytt kollektivavtal för e-handel, som började gälla i år, med möjlighet till mer flexibla arbetstider än tidigare och sämre OB-tillägg. De svenska lagerarbetarna förstår sin verklighet, men hur ska de kunna konkurrera med människor som tvingas till att i det närmaste agera som robotar?

Amazons vd Jeff Bezos är en av världens rikaste människor. I hans företag tvingas amerikanska arbetare leva på matcheckar när lönen inte räcker till. Det brittiska fackförbundet GMB rapporterade nyligen att 600 ambulanser skickats till Amazons lager i landet de senaste tre åren till följd av de usla arbetsvillkoren.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har utlovat att LO ska sätta hårt mot hårt om Amazon etablerar ett lager i Sverige. Kommer Amazon till Sverige ska de även teckna kollektivavtal.

Möjlighet att sitta ner under arbetsdagen, tid att gå på toaletten och en lön som går att leva på är den lägsta nivån ett av världens största e-handelsföretagen borde erbjuda sina medarbetare. Och innan Amazon låter alla sina arbetare organisera sig fackligt, tänker jag i alla fall inte jag handla från dem.