Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Gemmel: Fackförbunden måste bli klimatledare

Just nu pågår ett unikt läger i schweiziska Lausanne. Den nya globala rörelsen Fridays for Future har samlat hundratals unga för att prata om hur klimatkrisen kan lösas.

För ett år sedan fanns inte rörelsen. Då hade inte ens Greta Thunberg börjat strejka utanför riksdagen. Idag omfattar den miljoner unga.

Runt om i världen har ungdomar följt Gretas exempel och skolstrejkat. Tillsammans har de arrangerat flera världsomspännande demonstrationer som lockat miljontals. Fridays for Futures budskap är detsamma som forskarnas: antingen ändrar vi vår livsstil nu eller så är våra barn och barnbarn dömda till ett liv i misär på en delvis obeboelig planet.

Tyvärr når inte ungdomarna fram till dem som sitter på makten. Inför nästa globala strejk uppmanar rörelsen i Sverige därför fackförbunden att ta ut sina medlemmar i en politisk strejk.

När uppmaningen kom i slutet på juli var LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström snabbt ute och meddelade att någon strejk blir det inte, men till hösten ska de börja prata med Fridays for Future. Även Saco och TCO har bjudit in rörelsen för samtal.

Det är osannolikt att något fackförbund kommer att ta ut sina medlemmar is strejk den 27 september, men Fridays for Future är något på spåren.

Fackförbunden spelar en oerhört viktig roll i klimatomställningen. Få andra rörelser finns över hela landet och i alla arbetsmarknadssektorer. Där lokala fackklubbar finns, finns också möjligheten att påverka företag, myndigheter och kommunala förvaltningar inifrån.

Klimatfrågan är närvarande i varje facklig fråga. Det handlar om att rusta sjukhus och äldreboenden för allt varmare somrar. Industrier ska ställas om och skogsbruket måste möta en högre efterfrågan men samtidigt bidra till att bundet kol inte släpps ut igen. Men det är även en mer arbetsplatsnära fråga.

Lokalt kan fackligt förtroendevalda påverka sådant som resepolicys, klimatfrågan kopplat till arbetsmiljö och klimatsmarta inköp. Det kan kanske verka banalt, men om en landsomfattande koncern väljer tågresor istället för flyg, eller digitala möten istället för fysiska har vi kommit en liten bit på vägen. Många bäckar små krävs sida vid sida med den mer omfattande omställningen.

Det görs redan mycket i förbunden, men det är inte nog. Att ta ut sina medlemmar i en politisk strejk skulle visa att fackförbunden vaknat. Det skulle vara en viktig, men ändå mest symbolisk, handling.

För att nå riktig framgång måste fackförbunden rusta sina förtroendevalda med rätt verktyg att driva klimatfrågan på varje arbetsplats runt om i hela Sverige.

Juli var den varmaste månaden registrerade månaden. Varje månad i år har varit topp fyra av de varmaste månaderna någonsin uppmätta. Klimatkrisen är här och den är påtaglig. Fridays for Future gör en stor insats genom att inte låta oss glömma den. Men för att krisen ska leda till omställning behövs det ledare bland oss vuxna också.

Klimatomställningen kommer att påverka arbetsmarknaden. Det är dags att fackföreningsrörelsen tar på sig ledartröjan i den omställningen.