Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Gemmel: Ingen bygger bostäder för de fattiga

Bostadsbristen ökar i Gävleborg. Den enda kommunen i länet som meddelar att de har överskott av bostäder är Nordanstig. I bland annat Gävle och Sandviken är det underskott av bostäder i hela kommunen. Det visar en årlig analys av bostadsmarknaden, gjord av Länsstyrelsen med hjälp av siffror från Boverket.

Bostadsbristen är inte tillfällig; kommunerna bedömer att det kommer att råda bostadsbrist även om tre år, trots att det byggs bostäder.

Ur ett perspektiv är det positivt att det råder bostadsbrist, då det betyder att fler väljer att bosätta sig i Gävleborg. Men främst är bostadsbristen ett problem. Länsstyrelsen finner bostadsbristen oroande eftersom den slår särskilt hårt mot dem som är nya på bostadsmarknaden, har låga inkomster samt människor som har behov av en särskilt anpassad bostad.

I sin senaste inkomstrapport tittar SCB på hushållens boende. 51 procent av Sveriges befolkning bor i ägt småhus, det vill säga villa, radhus, parhus eller kejdehus. 19 procent av befolkningen bor i bostadsrätt och 28 procent i hyresrätt. Resterande 2 procent bor i specialbostäder som studentbostäder eller äldreboende.

Enligt rapporten lägger ett hushåll i hyresrätt 28 procent av sin inkomst på boendet. Samma siffra för dem som innehar en bostadsrätt är 20 procent och för husägare 16 procent. Anledningen till att hushåll i hyresrätt lägger en större andel av sin inkomst på boende är för att de har en lägre disponibel inkomst än de som bor i bostadsrätt och hus.

De som bor i lägenhet bor även oftast på mindre yta än de som bor i hus. Men jämförs två lika stora bostäder, ett hus och en hyresrätt, är även hyresrätten den dyraste boendeformen. Ändå är det de som har lägst inkomster som ska betala de höga hyrorna. Utan att kunna köpa lägenhet eller hus är du utelämnad till hyresmarknaden.

Bostadsbristen bidrar även till minskad rörlighet. Unga vuxna kan inte flytta hemifrån och påbörja sina liv utanför barndomshemmet. Den som får ett jobb i länet kan ha svårt att hitta bostad och kan välja att inte flytta trots allt. För en som är fast i en relation med en man som slår och hotar, kan bristen på bostäder dessutom vara livshotande. Det går inte att lämna en relation utan att ha någonstans att bo.

Länsstyrelsens rapport visar att de största hindren för bostadsbyggande är höga kostnader, brist på detaljplaner på attraktiv mark och att byggherrar inte får lån för sina byggprojekt. Framför allt i Ockelbo, Sandviken och Hofors har byggherrar svårt att få lån, trots att de vill bygga och trots att det saknas bostäder.

Gävleborgs bostadssituation är inte unik, totalt 240 av 290 Sveriges kommuner uppger att de har bostadsbrist enligt en enkät Boverket skickat ut. Framför allt är det hyresrätter som saknas till priser som även de med lägre inkomster kan betala.

I och med januariavtalet kommer det snart vara möjligt att sätta marknadshyror på nybyggda hyresrätter. Lägenheters kvalitet och läge ska också få ett större genomslag i hyressättningen, enligt januariavtalet.

Den svenska bostadsmarknaden är ojämlik. Dyra byggkostnader driver på ojämlikheten, då det endast lönar sig att bygga bostadsrätter eller dyra hyresrätter. Det är en drivkraft som kommer att öka med januariavtalets löfte om marknadshyror.

I ett Sverige där inkomstklyftorna ökar och många får vänta till 30-årsåldern på sin första tillsvidareanställning, behöver bostadsbyggandet förändras. Bland lyxbostadsrätterna måste det också byggas prisvärda hyresrätter för dem med lägre inkomster och osäkra anställningar.

Boendet är på väg att bli en klassfråga. Inte i fråga om var och hur man bor, utan vem som kan bo över huvud taget. Det är en skam för Sverige.