Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Gemmel: Internetplattformar är högerextremismens nyttiga idioter

Annons

USA skakades i helgen av två masskjutningar med minst 29 dödsoffer. Den dödligaste av dem, i El Paso, Texas, har dessutom rasistiska förtecken och utreds som ett terrordåd.

Den misstänkte terroristen i El Paso hade innan dådet publicerat en rasistisk rant på det amerikanska forumet 8chan, där vem som helst får skriva i princip vad som helst.

8chan använder sig av tjänster från företaget Cloudflare för att förhindra så kallade DDoS-attacker. Attackerna används för att överbelasta ett system eller en webbsida och på så sätt få det att stänga ner under en period.

Cloudflare meddelade måndags att de stänger av sina tjänster för 8chan. Detsamma gjorde betallösningsjättarna Stripe och PayPal för internetforumet Gab efter dödsskjutningen på en synagoga i Pittsburgh i höstas. Förövaren hade i det fallet vädrat sitt judhat på Gab innan han gick ut och kallblodigt sköt ihjäl 11 personer.

Det gångna året arbetade jag för folkrörelseorganisationen Skiftet med att hitta olika sätt att stävja hatet och rasismen på nätet. I samband med det gjorde jag en granskning av vilka olika internetplattformar som genom att erbjuda sina tjänster till olika svenska rasistiska och nazistiska grupperingar stödjer deras verksamhet. Resultatet var chockerande.

Inte nog med att webbhotell låter dessa organisationer ha sina webbsidor hos dem. En majoritet av organisationerna använder sig av olika nätbaserade betalningslösningar och har ofta bankkonto i svenska banker. Till exempel använder sig rasistiska organisationen Nordisk Alternativhöger av den nätbaserade betalningslösningen Stripe.

Nordisk Alternativhöger har täta band till en amerikanska alternativhögerns ledare Richard Spencer. Ledaren för Nordisk Alternativhöger, Daniel Friberg, var tillsammans med Spencer på plats vid de högerextrema demonstrationerna i Charlottesville, Virginia 2017, när en av demonstranterna körde ihjäl en motdemonstrant. Daniel Friberg har bland annat sagt att alla politiker som var med och bidrog till den stora flyktinginvandringen 2015 borde dömas till dödsstraff.

Varken Nordisk Alternativhögers rasistiska agenda eller deras band till sin amerikanska broderorganisation verkar beröra Stripe, trots att organisationens verksamhet strider mot Stripes användaravtal.

Att dra tillbaka sina tjänster för en rasistisk organisation, så kallad deplattformering, har visat sig fungera. Den svenska organisationen Nordisk Ungdom har bland annat gjort sig kända för att ha medlemmar som blivit fällda för trakasserier på Stockholm Pride och av manifesterande ensamkommande flyktingbarn. I sviterna av det stängde Nordea av deras bankkonto. Förra veckan meddelade organisationen att de lägger ner sin verksamhet, eftersom de upplever sig motarbetade av banker, fackförbund och rättsväsendet.

Precis som alla andra verksamheter behöver rasister och nazister pengar och digital infrastruktur för att nå ut med sitt budskap till en bredare målgrupp. Utan bankkonto, nätbaserade betalningslösningar och webbhotell skulle det bli mycket mer svårjobbat. Ändå fortsätter techjättar som Stripe och PayPal att upplåta sina tjänster till dem som sprider rastistiskt och nazistiskt hat på nätet.

Det rasistiska terrordådet i El Paso är inte det sista, varken i USA eller resten av världen. På internet hittar potentiella förövare organisationer och forum för att dela och elda på in hatideologi.

Det vore klädsamt om techjättar tog sitt ansvar innan terrordåden är ett faktum och slutar erbjuda sina tjänster till rasistiska och nazistiska organisationer och forum. Som det är nu agerar de som högerextremismens nyttiga idioter.