Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Gemmel: Johanssons efterträdare får ett tungt jobb

Annons

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommer att lämna sin post. Vid en presskonferens i torsdags meddelade Stefan Löfven att Johansson är Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär.

Ylva Johansson tillträder i sin nya roll först den 1 november och det är långt ifrån klart vilken portfölj hon får i kommissionen. Men spekulationerna om hennes efterträdare har dragit igång.

Den kanske mest självklara efterträdaren, Sacos tidigare ordförande Anna Ekström, behövs på skolministerposten. Annars skulle Ekströms bakgrund som arbetsrättsjurist och fackordförande vara utmärkt för en arbetsmarknadsminister.

Namn som lyfts ofta är TCO:s ordförande Eva Nordmark, Johanssons förra statssekreterare Irene Wennemo, som snart går på en ny tjänst som generaldirektör för medlingsinstitutet, samt LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin. Bland redan sittande ministrar lyfts namn som civilminister Ardalan Shekarabi och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Klart är i alla fall att den nya arbetsmarknadsministern kommer att ha ett tungt jobb.

Stora delar av januariavtalet fokuserar just på arbetsmarknaden och det är inte en socialdemokratisk politik som ska föras. Nej, det är en centerpartistisk agenda för en nyliberal arbetsmarknadsmodell, långt ifrån den svenska modell vi så mödosamt byggt upp i över hundra år.

Sedan 1 augusti krävs det inte längre kollektivavtalslika villkor för annat än lön för nystartsjobb. Arbetsförmedlingens nedmontering har bara börjat. Vi har med största sannolikhet försämringar i arbetslöshetsförsäkringen att vänta, när en flexicuritymodell införs senast 2021. Turordningsreglerna i las ska förändras genom utökade undantag.

Det är en politik som skär i hjärtat för en socialdemokrat. Det är också en arbetsmarknadspolitik som gör individen sårbar. De satsningar på omställning, kunskapslyft och vidareutbildning som också ska göras enligt fyrpartiöverenskommelsen kommer inte att kunna ge alla de individer som utsätt för den nya arbetsmarknadspolitiken en trygg väg genom eventuell arbetslöshet.

Förra året var det endast 37 procent av de arbetslösa, det vill säga möjliga ersättningstagare, som fick a-kassa. Samtidigt minskar den fackliga organiseringen bland arbetarna och antalet dödsolyckor i arbetet har ökat det senaste halvåret jämfört med förra året. Det här är allvarliga problem på den svenska arbetsmarknaden som januariavtalet inte rår på.

En arbetsmarknadspolitik som skapar allt mer utsatta individer är dålig arbetsmarknadspolitik för socialdemokratin och helt fel medicin för ett Sverige som har en oväntat snabb inbromsning av högkonjunkturen, enligt Konunkturinistitutets senaste rapport.

Fokus för arbetsmarknadspolitiken borde bland annat fokusera på en arbetslöshetsförsäkring som även kan omfatta dem med osäkra anställningar och på satsningar på arbetsmiljöområdet för att råda bot den stress som råder och dödsolyckor i arbetet.

Ylva Johanssons efterträdare kommer att komma in i ett läge då Sverige behöver rusta för en lågkonjunktur. Men i stället för att lägga fokus på en politik som skapar trygghet i svåra tider, kommer den nya arbetsmarknadsministern att tvingas genomföra en i många delar nyliberal agenda.