Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisse-Lotte räddar Gävlebornas historia

Ibland stiger hon upp mitt i natten och sätter sig vid datorn.

Ofta glömmer hon bort att äta.

Lisse-Lotte Danielson viger sitt liv åt webbplatsen Gävledraget.

– Det är en levande bok om Gävles historia som så många som möjligt ska vara med och skapa.

När Lisse-Lotte blev pensionär vid 61 ville hon göra något värdefullt av sina datakunskaper. Hon skapade Gävledraget, internetsajten som i ord och bilder berättar om Gävles historia från 1400-talet och fram till våra dagar.

– De som är unga nu kommer en dag att vilja veta mer om sin historia. Då ska de komma till dukat bord, säger Lisse-Lotte.

– Jag vill lämna så mycket som möjligt vidare när jag en gång dör. Det är inte så många pensionärer som kan göra såna här webbinsatser, så det är min skyldighet att dela med mig av mina kunskaper.

Datorer, skärmar och skanner upptar hela det stora arbetsbordet i anslutning till köket. Här tillbringar Lisse-Lotte många timmar varje dag för att utveckla sin historiesajt. Hon gör egna sammanställningar över personer och släkter med Gävleanknytning, skriver artiklar och referat, skannar in texter, lägger in egna foton och andras och publicerar bidrag både från lokalhistoriker och privatpersoner. Alltid med de medverkandes godkännande samt källhänvisningar och länkar till alternativa källor.

– Jag jobbar hela tiden med att länka mellan olika dokument, så därför ligger jag jättehögt på de flesta sökmotorer, säger Lisse-Lotte som ibland tar till sökmotorn Google för att hitta sina egna texter.

– Läsaren ska ha möjlighet att ta del av många olika källor och själv skapa sig en uppfattning.

Lisse-Lotte är noga med att framhålla att hon inte gör sin insats med tanke på ekonomisk vinning.

– Mitt arbete sker helt ideellt. Jag samlar inte på pengar, jag samlar på vänner, säger hon.

Så har hon blivit lite av stadsbibliotekets förlängda arm. Lisse-Lotte och hennes man Daninge tillbringade en hel vecka i bibliotekets faktarum, där de med kamera på stativ fotograferade varje sida i lokalhistorikern Erik Sehlbergs två böcker ”Gefle och dess slägter”. Erik Sehlberg levde 1794–1842 och i hans böcker ingår släkter från 1400-talet fram till 1800-talets första del. Böckerna finns endast i två slitna exemplar som inte lånas ut, men sedan Lisse-Lotte upprättat en digital version av dem har de blivit tillgängliga för fler. Stadsbibliotekets exemplar är i sin tur avskrifter av originalen som förvaras i Stockholm.

– Ibland vidarebefordrar stadsbiblioteket mejl till mig med frågor om Sehlbergs material och då skickar jag en digital kopia från min databas till forskaren, berättar Lisse-Lotte, som i dag har tre gånger så många amerikanska besökare som svenska på sin sajt.

Sitt brinnande intresse för det gamla har hon sedan barndomen. Trots att uppväxten på Söder i Gävle var fattig är minnena av de gamla Gävlemiljöerna ljusa och hon sörjer alla byggnader som försvann med rivningsvågen som sköljde över stan från 1950-talet och framåt.

– Jag föddes på Södra Kopparslagargatan 32 vid Navigationsskolan, där Polhem ligger i dag. Vi hade utedass vid soptunnorna och för att våga gå dit var vi tvungna att stampa för att skrämma bort råttorna, berättar Lisse-Lotte.

– Det var en nyttig uppväxt, för den lärde mig att uppskatta allt och gav mig förståelse för dem som inte har så mycket.

Många glada minnen har hon från alla åren i Furuviksbarnen. I dag gör hon Furuviksveteranernas hemsida och har även medverkat som fotograf i boken ”Man har väl varit Furuviksbarn” som kom ut förra året. Nyligen utsågs Lisse-Lotte till veteranföreningens hedersmedlem för sina insatser. Det finns bara en handfull hedersmedlemmar utöver familjen Nygren, som drev Furuviksparken under 45 år.

Men trots allt arbete Lisse-Lotte lägger ned helt ideellt talar hon tyst om sina egna insatser.

– Det finns så många fantastiska, duktiga människor i Gävle och det är dem jag vill lyfta fram. Mitt mål är att göra andra glada; det är min lycka och bättre belöning kan man inte få.

Lisse-Lotte tar gärna emot berättelser och foton från privatpersoner som vill dela med sig av sina minnen från förr. Hon ser som en av sina uppgifter att öppna locken på alla bortglömda skokartonger och låta fler få del av bilder och livshistorier.

– Det finns så många talanger som skriver om uppväxt och barndomsminnen. Jag tar gärna emot deras berättelser och lägger ut dem om jag får, självklart under deras namn, säger Lisse-Lotte.

– De som har foton med Gävlebakgrund kan komma hit med sina album så skannar jag bilderna medan de väntar.

Lisse-Lotte brinner för sitt uppdrag och tycker att hon lever ett både roligt och rikt pensionärsliv. Hon önskar att fler pensionärer fick möjlighet att träda in i dataåldern och har nyligen lämnat ett medborgarförslag med ett helt paket med åtgärder för att överbrygga den digitala åldersklyftan och öka datoranvändningen bland äldre.

– Alla pensionärer är en enorm resurs!