Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Listan på dödsdömda pappersbruk ökar

Norrsundet, Wifsta, Utansjö, Wargön...
Listan blir allt längre med dödsdömda pappers- och massabruk. Varslen som lagts hittills i år innebär att cirka 1 500 jobb försvinner i den hårt pressade svenska skogsindustrin.

Det blir fler tunga besked och fler jobb som försvinner, tror bland andra ledande företrädare i pappersarbetarfacket.

– Ja, vi befarar den utvecklingen, säger Christer Larsson, Pappers förbundsekonom.

Högre priser

Priserna på elenergi och ved har stigit kraftigt samtidigt som marknaden i framförallt Europa är svag vilket gör att skogsbolagen inte kan täcka kostnadsökningarna med högre priser på sina produkter.

– Ekvationen går inte ihop. Lönsamheten försämras drastiskt, säger Christer Larsson.

På onsdagen kom Holmen med beskedet att Wargöns pappersbruk utanför Vänersborg läggs ned redan före nyår. Drygt 300 jobb försvinner.

Tidigare i år har varsel lagts om nedläggning av Stora Ensos massabruk i Norrsundet (325 jobb), Wifstavarvs pappersbruk norr om Sundsvall med cirka 200 anställda, och Rottneros massafabrik i Utansjö, norr om Härnösand, med 140 anställda. Dessutom skär flera bruk ned, däribland Holmens pappersbruk i Hallstavik i Roslagen där 300 jobb försvinner.

Flera andra fabriker har det också besvärligt, framförallt bruk som gör massa på mekanisk väg och som förbrukar mycket elenergi. Det kan bland annat handla om Rottneros massafabriker i Rockhammar i Bergslagen och Rottneros i Värmland.

Bruk som tillverkar tidningspapper kan också ligga illa till. Där förbrukas mycket el. Det gäller bland andra Ortviken i Ångermanland och Hallstavik i Roslagen.

– Det finns ingen tendens att elpriserna faller och vedpriserna kommer snarare att öka med den utveckling vi har nu, säger Christer Larsson.

Alternativ el

När det gäller Wargön motiverar Holmen den planerade nedläggningen med just att veden och elenergin har blivit mycket dyrare.

Pappers ledning kräver att regeringen ändrar energipolitiken och hävdar att det skulle rädda flera pappersbruk.

”Tillåt all elproduktion som uppfyller miljö- och säkerhetskrav, exempelvis kärnkraft, då kan vi få en press på elpriserna. Och minska subventionerna till biobaserad elproduktion så minskar vi trycket på prisökningar av massaved”, säger Pappers förbundsordförande, Gävlebon Jan-Henrik Sandberg, i ett pressmeddelande.

Alternativa energislag, som vindkraft, kräver högre elpriser för att vara lönsamma och ger därför inte billigare el för industrin, resonerar ledningen för Pappers.

Christer Larsson Pappers förbundsekonom