Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Listan som får mig att gråta

Eftersom ni tjatar, här kommer snart listan över tidernas mest romantiska filmer. Helt och hållet grundad på snyftfaktorn. Den och endast den räknas. Romantik på film är nämligen rena olyckan. Någon som älskar djupt förhindras av olika anledningar (krig, sjukdom, död, pengar, moral, självuppoffrande hållning, bristande gensvar) att leva tillsammans med föremålet för sin kärlek.

Men det var ovanligt lätt att göra en lista den här veckan. Faktiskt superlätt.

Antingen beror det på att de romantiska filmerna stannar kvar på ett annat sätt än komedier och skräckfilmer (som man självklart vill förtränga så fort som möjligt av ren självbevarelsedrift).

Eller så beror det på att jag är väldigt känslosam.

Jag kan när som helst framkalla en rad smärtsamma filmhistoriska avsked. Vid sjukhussängar och på flygplatser.

Vansinnigt sorgliga. Vansinnigt ljuva.

Topplistan över de bästa romantiska filmerna framröstade av filmdatabasen imdb.coms användare är en katastrof.

Två Hitchcockfilmer bland de tio främsta. Dessutom "Forrest Gump", "Wall-E", "Amelie från Montmartre" och "Eternal sunshine of the spotless mind". Jag begriper ingenting.

Inget fel på Forrest. Men jag vill minnas att han nöjer sig med en chokladask som tröst.

Inget fel på "Wall-e" heller. Han är olyckligt förälskad i en Apple-designad robotvarelse. Men vem gråtar förutom HP och Acer?

Och Amelie, den där bruden som vispar med sitt blanka hår i en trendigt färgsatt reklam från Lindex och Indiska.

Ni som har röstat fram henne vet inte mycket om äkta filmkärlek.

Bara för er skull, bara för den här listans skull, jobbade jag häromkvällen stenhårt med att titta på "Dagboken – jag sökte dig och fann mitt hjärta" ("The notebook"). En amerikansk film som jag hört ska vara de senaste årens stora snyfteämne. "Borta med vinden" på 30-talet, "Dagboken" på 00-talet.

Det handlar om drömmen om den livslånga kärleken. Men förhållandet mellan stilig brädgårdsarbetare och rik överklassflicka i 30-talets sydstater har hopplösa utsikter. Skådespelaren Ryans Goslings sårade blick alternativt trofasta bruna linser är filmens medelpunkt.

Jag fattar att "Dagboken" blivit populär. Den är en Mississippiflod av monumental sentimentalitet och faktiskt en god berättelse.

Jag får torka bort de små tårarna.

Men bara en gång. Och tillräckligt salta för att ge dagboksparets nojsande romans en plats på toppen är de inte.

Inser att tidernas tio mest romantiska filmer enligt mig betyder två med en vacker ung Robert Redford. Hoppsan. Men jag får stå för det.

Ok, här är den:

1. Våra bästa år (1973)

2. Brokeback mountain (2005)

3. Den engelske patienten (1996)

4. Casablanca (1942)

5. Dimmornas bro (1940)

6. The red shoes (1948)

7. Den bäste (1984)

8. Deer hunter (1978)

9. Dirty dancing (1987)

10. Flicka och hyacinter (1950

)

Det var veckans lista. Jag grinar bara jag ser den. Amelies fans kanske grinar dom också.