Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lita inte på någon

Annons

I snöblasket i våras tapetserades Gävle med bilder på Tom Selleck i polisuniform. Kommer ni ihåg?

Inget ont om legendariske Tom med jättemustaschen men Blue Bloods som han spelar med i och gjorde reklam för förtjänar allt ont.

Inte för att den TV4-sända serien är usel (den är medioker, men det finns sämre) utan för att den marknadsfördes på ett ruttet sätt.

”Från skaparna av Sopranos”, stod det på reklamen som tapetserade Gävles busskurer och diverse annan reklamplats.

Hos oss som dyrkar David Chases mästerliga maffiaserie väckte det stora förhoppningar.

Kruxet är bara att han inte har någonting med Blue Bloods att göra.

Däremot ligger två av hans medförfattare bakom serien.

Blue Bloods fick den belöning den förtjänar. Tittarna verkar inte ha gått på bluffen – och serien är numera förpassad till TV4 Plus.

”Din jävla tv-krönikör, du är dum i huvudet som tror på reklamen”, kanske du som läsare tänker nu.

Men att på förhand veta vilka i djungeln av tv-serier som håller måttet har till och med blivit svårare att veta än vilka varor på Ica som verkligen är ekologiska.

Då tycker jag att kravet på att marknadsföringen åtminstone inte bygger på lögner är ganska blygsamt.

Dribblandet med sanningen är dock inget nytt. När alien-dramat ”Taken” marknadsfördes för några år sedan var det som ”Steven Spielberg presents Taken”.

Hos mig väckte det förhoppningar om något i stil med klassiska Spielberg-filmer som Närkontakt av tredje graden eller ET.

Men det visade sig att serien var medelmåttig – och Spielbergs roll i manus och regi ytterst begränsad. Känt namn = easy money.

Det dåliga minnet hade jag i bagaget när jag satte mig för att se hajpade premiären av tv-serien Falling skies på canal plus i onsdags. Enligt marknadsföringen ligger nämligen Steven Spielberg bakom dramat.

Falling skies är en dramaserie som utspelar sig efter en attack från utomjordingar. Världen är i kaos och alla slåss för sin överlevnad.

Det postapokalyptiska temat är såklart bekant och överraskningarna få – men för en person som har alla 202 avsnitt av Arkiv X på dvd-hyllan var en titt given.

Utomjordingar var hårdvaluta i Sverige under en tid på 90-talet. Arkiv X fick i alla fall mig och mina vänner att spela in egna ”bortförda av utomjordingar-filmer” och på kvällarna jagade vi rymdvarelser i ladorna på åkrarna bortanför villaområdet.

Vi hittade givetvis inga utomjordingar i ladorna – men hungern efter ett nytt briljant alien-äventyr har sedan dess varit stor.

Falling skies verkar välgjort och spännande men mycket förutsägbart och med de sedvanliga stereotypa karaktärerna (när ska jag få min hunger stillad?).

Hur inblandad Steven Spielberg är? Enligt reklamen är han producent. Men till dess att tv-serierna får en egen Krav-märkning väljer jag att säga som Arkiv X-agenten Fox Mulder: Trust no one!

Jacob Hilding

Bäst jus nu:

Sommaren är över och tv-tablåerna börjar se betydligt vettigare ut. Äntligen!

Sämre just nu:

Måns Zelmerlöv och Marie Serneholts privatliv skiter jag i. Men måste de besudla alla svenska tv-program? För mig är "Måns och Marie" en barnbok från 70-talet - thats it.

Mer läsning

Annons