Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lite som livet självt

Folk har ingen aning om vad de kan vänta sig, säger Kristoffer Jonzon om nya "Heja Världen Show". Men det ska bli lite som livet självt. I kväll får vi se.

Annons

Ibland är det så enkelt, att människan har börjat minnas människan igen. Säger Bob Hansson. Och berättar om mannen som ringer till jobbet och säger att jag kan nog inte komma idag. Så frågar de varför, är du sjuk eller? Och mannen säger: "Nej, jag är inte sjuk. Jag är alldeles för frisk för att komma att jobba idag. Jag kanske kommer i morgon om jag känner mig sämre". Berättar Bob Hansson, en liten historia som har hängt med ända sedan Bob Hanssons första diktsamling "Heja Världen". I kväll kommer han till Spegeln, med "Heja Världen Show". Och får ett vackert pianokomp av Kristoffer Jonzon.

Vi ringer upp Kristoffer när han och Bob repar in showen i Riksteaterns lokaler i Hallunda utanför Stockholm. Han är ganska exalterad. Säger att folk har inte en aning om vad de kan vänta sig. De vet ju förmodligen vem Bob Hansson är, och att det kommer att bli lite musik och lite poesi. Men det kommer att bli mycket mer än så! Säger Kristoffer. Det kommer att bli dans (de har precis repat in en dans). Det kommer att bli lite schlager och lite allsång, lite glädje och lite allvar. Lite som livet självt, säger Kristoffer.

Egentligen gillar han inte riktigt när det ska läsas poesi till musik. Men med Bob Hansson är det annorlunda. Det funkar. Antagligen för att Bob Hansson är så musikalisk, spekulerar Kristoffer.

Att de över huvud taget började samarbeta var en slump. De var bokade på samma ställe, Kristoffer hade spelat musik (han är pianopoppare i själ och hjärta) och Bob läste dikter. Hade aldrig träffats innan. Kristoffer tyckte inget särskilt om Bob Hansson men blev lite imponerad av att han läste dikterna direkt från sin laptop. Bob fick ett spontant infall mot slutet och frågade Kristoffer om han inte hade lust att komma upp och kompa honom litegrann. Det gick så bra att några som satt i publiken utgick från att det hela var inrepeterat och att Bob och Kristoffer var en duo, så de bokade in dem båda till ett senare gig. Så blev de en duo. Och började spela tillsammans, på lite festivaler och lite kyrkor. Men med den här turnén, som börjar i Gävle i kväll, är allt lite mer uppstyrt än tidigare. Det är mer genomtänkt scenografi och bättre teknik. Bättre för både ögat och örat, säger Kristoffer.

"Och så har vi ett manus nu", säger han sedan. "Du vet, dramaturgi och sånt".

Men en hel del utsvävningar lär det bli ändå.