Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten druvskola: Zinfandel

Den amerikanska zinfandeldruvan har blivit mycket populär i Sverige på senare år. Tyvärr är det oftast översötade, syltiga fruktbomber som når Systembolagets hyllor. På senare tid har man även i Syditalien börjat kalla sina viner på primitivodruvan för zinfandel – för att rida på trenden – då druvorna är av samma europeiska ursprung.

En del av dessa ytterst inställsamma viner kan naturligtvis passera som drink och sällskapsvin, men passar knappast till mat – då oftast syran är för låg och sötman för hög. Det är dock beklagligt att dessa syltiga viner får många att tro att det är så här en zinfandel ska smaka (ungefär som många fortfarande tror att tyska viner alltid är smetigt söta, trots att flertalet numera är krispigt torra). Men det finns seriösa, matvänliga, strukturerade zinfandelvinerna om man går upp lite i pris. Viner som faktiskt kan konkurrera med kvalitetsviner på exempelvis cabernet sauvignon och merlot. Tipsar i tabellen nedan om fem som jag tycker är goda och väl prisvärda i Systemets ordinarie sortiment.

 

Goda zinfandelviner på Systemet just nu:

  

Woodbridge Zinfandel 2013, Kalifornien, USA

Karaktär: Exponerar en solmogen, men torr, smak av mörkröda bär och nypon. Har också viss struktur och okej syra i den vällgjorda stilen signerad pålitliga producenten Robert Mondavi.

Passar till: Rätter på kyckling och gris.

Systembolagsnummer: 26507 Pris: 89 kr

 

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2013, Kalifornien, USA

Karaktär: Bjuder på en lång harmonisk smak av blåbär, vildhallon och fatvanilj tillsammans med stråk av choklad och med en fint uppstramande tanninstruktur. Ett klockrent fynd på druvan.

Passar till: De flesta inte allt för smakrika kötträtter på nöt och lamm. Även utmärkt till mustiga pastarätter.

Systembolagsnummer: 26001 Pris: 105 kr

 

7 Deadly Zins 2012, Kalifornien, USA

Karaktär: Ett smakmässigt bombastiskt vin med längd och extra allt: massor av mörka bär, rostade fat, choklad och vanilj i mulligt koncentrat. Vinet har ändå viss struktur och är torrt, även om det ger förnimmelse av sötma.

Passar till: Bra val till grillade kötträtter på nöt och lamm. Fungerar även bra till en blandad ostbricka.

Systembolagsnummer: 6690 Pris: 129 kr

 

Seghesio Sonoma Zinfandel 2013, Kalifornien, USA

Karaktär: Mäktig mörkbärig, fattonad smakrikedom med längd, djup och struktur som tydligt vidimerar druvans kvalitetspotential.

Passar till: Mörka smakrika kötträtter, gärna grillat.

Systembolagsnummer: 22562 Pris: 199 kr

 

Bästa zinfandel på box:

  

Cline Zinfandel 2013, Kalifornien, USA

Karaktär: Snäll, något bärsöt, smak med stråk av körsbär och vinbär tillsammans med fatvanilj och lakrits. En hyfsat frisk syra balanserar snyggt helhetsintrycket och gör vinet till bästa boxalternativet på druvan. (Samma vin på flaska, 95 kr, upplevs något fylligare och djupare i smaken)

Passar till: Vegetariska rätter, tomatbaserade pastarätter och inte allt för smakrika rätter på fågel och gris.

Systembolagsnummer: 6687 Pris: 3 liter/249 kr