Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten lathund för stans färska festivalarrangörer

Annons

Gävlebor är gnälliga. Skönt att Cityfesten gjort sitt, lät det ifjol. Ta tillbaka Cityfesten, låter det nu när Gävle haft sin festivalrikaste sommar någonsin.

Även jag är Gävlebo, och alltså just därför gnällig.

Självklart gör Gävles färska festivaler en del fel första gången. Därför kommer här en liten (gnällig) lathund, så samma klantigheter inte behöver upprepas:

* Se till att det åtminstone finns snacks, vatten och läsk backstage till artisterna. Detta är ett minimikrav för artisternas trivsel, de ska inte behöva dricka vatten från en vattenslang, detta hände faktiskt.

* Det är en klar fördel om det finns belysning i logetält efter mörkrets inbrott. I somras kom enda belysningen i ett logetält på en festival från en uppställd kylskåpsdörr.

* Vid artistbudget på 700.000 kr (tre gånger så mycket pengar som Cityfestens budget ifjol) är det skandalöst att inte fler större artister bokades på en festival. Produktionsbolagen måste ha skrattat hela vägen till banken. Hade någon som Spegelns Christer Björklund stått för bokningen hade Gävle bjudits på många fler fina akter. Istället har ett gäng, där hälften verkar bestå av inkompetenta drönare, sprättat iväg en ansenlig summa på ett fåtal artistnamn. Sommarens största miss.

* Ytan framför scenen bör inte förvandlas till parkeringsplats, det är förnedrande och degraderande för artisterna.

* Det är bra om en stenig och vattenpölsfylld yta blir belyst efter mörkrets inbrott. Festivalbesökare ska inte behöva snubbla och vricka sig på grund av kolmörker. Detta problem kan lätt lösas med några 1000-wattslampor, placerade med jämna mellanrum.

* Se till att det finns platser där ändringar i programmet kan läsas av besökarna. Dansgrupp utgår, bosnisk rappare in istället, ingen ballongflygning på grund av ogynnsamma vindförhållanden med mera. Bra platser för anslagstavla med programmändringar är entrén, kanslier eller mixplats framför scenen.

* Kan man överhuvudtaget kallas för seriös festival när man glömmer bort de funktionshindrade? Nej, det här kan inte ens ursäktas som nybörjarfel, jag ser det mer som en arrogant übermenschattityd.

Dessa plumpar i festivalprotokollet kan ändå inte ta ifrån Gävle det faktum att många positiva saker fanns och förhoppningsvis kommer fortsätta att finnas. ”Total integration! Här finns hela Gävle!” utbrast Bengt Söderhäll om en festival. ”Jag måste åka ribbåt imorgon också!” utbrast en granne till mig vid en annan festival. ”Här är hur intimt och trevligt som helst” sa någon vid en tredje. Gnället kommer alltid att finnas bland oss, men om ni festivalarrangörer använder denna lathund kan gnället reduceras nästa år. Lycka till!

 

Mer läsning

Annons