Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet försvarstal för vinsterna i välfärden

SNS kom med beskedet som ingen inom den privata sektorn ville höra: att de privata alternativen inom välfärden vare sig sänkt kostnaderna eller bidragit till att öka kvaliteten. Sedan kom Carema-skandalen

Annons

Skolverkets rapport om att det fria skolvalet bidragit till att öka klyftorna och sänka resultaten, att det fria skolvalet blivit till ett val där de privilegierade väljer bort skolorna de underprivilegierades barn går i. Och på detta följde debatten om vinsterna i välfärden och valfriheten.

Därför är det inte heller särskilt konstigt att Svenskt Näringsliv nu engagerar sig i det här med välfärd. Och startar ett program för att främja kvalitet och effektivitet inom välfärden. Det var ju trots allt detta de privata alternativen skulle bidra med. Vilket de dock inte gjort.

Fram skickas därför Scanias VD Leif Östling, för att bedyra att de privata alternativen nu faktiskt ska bidra med något. I stället för att bara plocka ut vinster ur välfärden. Tillsammans med Almega, Friskolornas Riksförbund och Vårdföretagarna ska man i två år ägna sig åt ett program döpt till Stärk kvaliteten i välfärdstjänsterna. Syftet är att främja kvalitet, effektivitet och valfrihet i vård, skola och omsorg. Det verkliga syftet torde dock vara att bevara möjligheten att göra vinster på vård, skola och omsorg.

Men egentligen behöver inte Svenskt Näringsliv oroas. Någonstans efter vägen började trots allt till och med Socialdemokraterna se valfrihet som ett överordnat mål. Trots att det är viktigare att vi, oavsett var vi bor, har rätt till utbildning, sjukvård och omsorg av likvärdig kvalitet.

I debattinlägget ställer Leif Östling följande retoriska fråga:

”Vad säger att vi (Sverige. Reds anm.) inte också skulle kunna utveckla världsledande kvalitet på tjänsterna inom barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg?”

Skola, vård och omsorg är inte först och främst tjänster. Sverige har på många områden varit ett föregångsland. Vår modell för barnomsorg har exempelvis studerats av bland annat Japan.

Och vi är inte först och främst kunder på en välfärdsmarknad. Vi är medborgare, elever och patienter.

Östling fortsätter:

”Under lång tid har människor varit hänvisade till offentliga monopol för just välfärdstjänster, och landsting och kommuner har varit bundna att utföra alla tjänster i egen regi. Så är det inte längre utan nu kan dessa tjänster utföras i privat regi.”

Noteras kan att Östling, som blir general för programmet, inte någonstans i sitt debattinlägg för Svenskt Näringslivs räkning nämner något om att vad de privata alternativen egentligen bidrar med.

Förutom valfrihet. Svenska språkets kanske mest innehållslösa och uttjatade ord i detta tidevarv.

Så nej. Svenskt Näringsliv vill inte stärka välfärden. Vad man vill göra är att driva en lobbyingkampanj för att säkra vinsterna i välfärden.

Och tyvärr saknas det i dag en tydlig motpol till vinsterna och valfrihet som inte bidragit till vare sig en kvalitetshöjning eller ökad effektivitet.