Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litterärt arkivfynd

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Arkivfynd
Välkammad ung man försöker uppvakta ung dam med hjälp av bok. Det verkar lyckas så där...
Fotot ovan illustrerar en notis om skolelever som väntar på att Sandvikens läroverk ska bli färdigbyggt. Ynglingen var enligt bildtexten ”den litterärt intresserade” Per Gunnar Henning Evander. Huruvida han verkligen hade någon framgång hos fröken Inger Wahlén med boken ”Wigforss minnen” omtalas inte.
Men åtminstone väntade egna framgångar. 14 år senare debuterade Per Gunnar Evander själv. Första tidningsbilden på en blivande känd författare? Publicerad i Arbetarbladet 1 september 1951 och upphittad av Sandvikens kommunarkivs hjälpsamma arkivarie Bosse Hedblom.

(ny) Roland Hansson
Gävlekonstnär som ryter till mot flyktingpolitiken. Nu gör jag min privata insats som protestmålare!, meddelar han i ett brev till kulturredaktionen. Det sker med några konstverk som refererar till en berömd 1700-talsmålning – ”Medusas flotte” som skildrade en samtida skandal. Hansson säger att hans motsvarande verk skildrar den falska idyllen Sverige. Ett protektionistiskt land som stänger gränser och avvisar flyktingar, menar konstnären. Målningen ”Medusa Airlines” kan ses på Länskonstutställningen. Mer på temat ”Flyktingfällan” kan ses i Ateljé Bildhuggaren i Hemlingby – öppen just i morgon som protest.

(ny) Gerda
Stackars Gerda. Sjunken, grundstött, pank och rutten inifrån. Dags att lämna över rodret för gott? De karibiska filmpiraterna vet hur man handskas med skepp som det vilar en förbannelse över.

(ny) Augusta
Bra namn. Tydligen måste vi byta beteckning på det stora svenska romanpriset eftersom jämställdhetsstatistiken fortsätter vara en katastrof. I år blev vinnaren ännu en gång en man.

(ny) Maya
Mayakulturen var en högstående civilisation i Centralamerika. Klimatförsämring och bristande kontrollsystem tros vara några av orsakerna till dess kollaps. Vad kommer framtidens arkeologer att finna när de gräver ut Sandvikens Mayarike? Gubbklubbar?

Staffan (1), Therese Parner (2), Ale Möller (3), Erik Rask (4), Bakteriekultur magasin (5).