Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Littorin på nya villovägar

/
  • Antalet dödsolyckor på arbetsplatser ökar snabbt. Hittills under 2008 har 45 människor förolyckats på jobbet. Då ställer arbetsmarknadsminister upp med 33 miljoner kronor för att förbättra arbetsmiljön. Hyckleri.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är oroad över att antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser ökar. För att råda bot på detta vill han öka anslaget till Arbetsmiljöverket med 33 miljoner kronor.

Annons

Satsningen ska framförallt användas till att förbättra informations- och kunskapsinsatser. Och det skulle räcka?

Sanningen är den att Sven Otto Littorin fått kalla fötter. Först drog alliansregeringen ned på anslagen till Arbetsmiljöverket med 160 miljoner kronor. Ny pytsar man på med ynka 33 miljoner med förhoppningen att arbetsplatsolyckorna ska bli färre. Det är för lite och det vet Littorin, men han ska visa handlingskraft, men han är på nya villovägar.

Efter det första halvårets eufori i regeringsställning tycks alliansen nu göra återtåg på område efter område, men inte med samma kraft som när nedskärningarna kom. Ynka 33 miljoner räcker inte långt för att skapa bättre arbetsmiljöer. Dessutom har regeringen i princip avskaffat den viktiga arbetsmiljöforskningen, en forskning som låg till grund för ett bra arbetsmiljöarbete.

Bara det att arbetsmiljöverket tvingats rationaliserat bort hälften av sina experter vid sitt huvudkontor i Stockholm och en fjärdedel av landets arbetsmiljöinspektörer visar vilket intresse Sven Otto Littorin tidigare lagt ner på arbetsmiljöfrågorna.

I samma mån som alliansregeringen kräver besparingar ökar antalet dödsolyckor på arbetsplatser dramatiskt. Hittills i år har 45 människor omkommit på jobbet. Det kan finnas mörkertal i den siffran.

Något har hänt medan alliansregeringen sitter mer armarna i kors och åser vad som sker och kräver en än mer slimmad organisation inom Arbetsmiljöverket. Människors värde har förminskats. Efter ett av alliansregeringens första beslut hösten 2006 minskades Arbetsmiljöverkets budget kraftigt. Mellan 35 och 40 procent av de anställda har fått lämna jobbet.

 

Ett exempel. Allt färre anmäler yrkesskador, och de som anmäls godkänns allt mer sällan. Regelverkets syn på vad som är en yrkesskada stämmer inte överens med vad människor anser vara rätt och rimligt.

 

 

Allt fler anser att det inte längre är någon större idé att anmäla en skada. Risken är nämligen att hamna i en Kafka-liknande byråkrati, där bevisföringen från den enskilde så gott som alltid underordnas regelverkets otympliga byråkrati.

 

Medan arbetsskadeförsäkringen lever sitt liv vid sidan om människors vardagsverklighet får vi ständigt nya siffror på hur de stressrelaterade belastningssjukdomarna ökar.

Framförallt bland offentligt anställda kvinnor. Bara under några år har de ökat med mer än 60 procent. Ofta är det Kommunals medlemmar som drabbas.

I början på 1990-talet anmäldes årligen drygt 100 000 arbetsskador.

Den siffran har sedan länge mer än halverats. I dag godkänns endast något tusental ärenden per år som arbetsskada. Samtidigt vet vi att allt fler slås ut från arbetsmarknaden.

 

Ofta slutar det för den enskilde med en förtidspension. Många får därmed avsluta sitt arbetsliv med knäckta självförtroende, ständiga smärtor och usla framtida ekonomiska förutsättningar.

 

Verkligheten är den att fyra av fem anmälningar till Försäkringskassan helt enkelt avskrivs. Som om inte det vore nog drabbas de skadade av oändligt långa handläggningstider. Den rehabilitering som alliansregeringen säger sig stå upp för uteblir.

Allt mer ansvar har lagts på den enskilde. Mot de många arbetsplatser som skulle behöva ett rejält förebyggande arbetsmiljöarbete är därför de 33 miljoner som Sven Otto Littorin nu erbjuder ett hån.

Dystert. Sex av tio arbetsgivare är negativa till att anställa sjukskrivna och över hälften säger nej till att anställa långtidsarbetslösa. Allt enligt en enkät som TCO låtit göra, där 1 800 personalchefer tillfrågats. Dystra siffror. Privata som offentliga arbetsgivare är lika goda kålsupare. Utanförskapet fortsätter. Alliansens jobblinje krackelerar allt mer.

Räntan. I morgon, torsdag, håller Riksbanken sitt första räntemöte efter sommaren. Åsikterna går isär om hur banken ska agera. Men de flesta bedömare tror att reporäntan ligger fast vid 4,50 procent ännu ett tag.

Oron inom världsekonomin är stor och lågkonjunkturen är på god fart in i Sverige, då är det inte läge att höja räntan.

Mer läsning

Annons