Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv om Lov vid fortsatt rödgrönt partnerskap

/

Det kan bli liv om Lov om Centern och Socialdemokraterna ska fortsätta regera tillsammans i Sandviken.

Annons

C gör nu alternativa driftformer inom äldreomsorgen till valfråga trots att S markerat sitt starka ogillande.
Precis som partikamraterna i Gävle vill Sandvikencentern också ha ett inglasat centrum.
Lov, lagen om valfrihet med inslag av privata företag inom äldreomsorgen, är en av få enskilda sakfrågor som fått det att hetta till mellan Socialdemokraterna och Centern under deras fyra år långa partnerskap.
Tuffat till sig
Centern drev frågan men tvingades backa eller i vart fall lägga den åt sidan. Nu kör partiet fram Lov, valfrihet och alternativa driftformer som viktiga valfrågor och antyder att man tänker stå på sig i en eventuell förhandling om fortsatt majoritetssamarbete.
– Konkurrens är bra även inom omsorgen. Det här är väl de frågor där vi känner att vi misslyckats under mandatperioden som gått, säger Alvar Olsson, som utgör organisationskommitté tillsammans med partiordföranden Veronica Wernersson.
I bakgrunden
Deras bild av regeringssamarbetet är annars att centerpartisterna påverkat friskt bakom kulisserna, men varit dåliga på att ta hem politiska poäng inför medborgarnas ögon och öron.
– Vi har fått igenom mycket men eftersom journalisterna oftast pratar med nämndernas ordförande, som är socialdemokrater, vinner vi inga poäng. Som landsbygdsparti har vi exempelvis varit med och räddat byskolorna samt sett till att Österfärnebo får en idrottshall, säger Veronica Wernersson.
Något besked om C+S=sant fortsätter gälla fram till 2014 gavs inte heller vid måndagens presskonferens. Vänta och se, är fortfarande beskedet till väljarna som vill veta om Sandvikencenterns ambition är att ingå i rödgrön samverkan eller vara ett borgerligt alliansparti.
Förutom inställningen till Lov och privata aktörer inom den skattefinansierade omsorgen finns det inte mycket i Centerns 115 punkter långa program som antyder att det blir konfrontation med S.
Sticker ut gör dock partiet genom att lova jobba för inglasning av Sandvikens centrum enligt Centerns nya gästrikemodell.
– Gör vi? säger Alvar Olsson och avslöjar därmed att frågan kanske inte har allra högsta prioritet för de kommande fyra åren.

Mer läsning

Annons