Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Live-TV från länsstyrelsens vargmöte i Järbo

Frustrerade och upprörda Järbobor mötte under onsdagen länsstyrelsen och polisen för att diskutera vargproblematiken.
– Vi är rädda och otrygga, det här är otäckt. Vi vill ha stöd för att minska vargstammen, sa en av kvinnorna på mötet.

Livesändningen är nu slut. Se reprisen ovan!

Arbetarbladet sände under onsdagskvällen live från mötet på Gullhedsskolan, som frustrerade Järbobor initierat efter vargangreppen på tamdjur under hösten. På mötet närvarade handläggare och viltspårare från länsstyrelsen, polisen och experter på rovdjursproblematik från Viltskadecenter, samt representanter från Lantbrukarnas Riksförbund.

Minst 350 personer kom till mötet och flera fick vända i dörren då alla inte rymdes.

Upprinnelsen till mötet är den ännu resultatlösa skyddsjakten på en oskygg varg som rört sig i samhället och också dödat två sällskapshundar och en kviga. Skyddsjakten är beslutad till en individ, men det har observerats två olika vargar i området.

– Det kan inte vara normalt att vilddjuren ska vara i samhället, konstaterade en man och fick medhåll.

– Måste vi vänta på en attack mot människor? Ska vi vara oroliga för att släppa ut våra barn?, undrade en kvinna.

Jens Frank från Viltskadecenter konstaterade att sannolikheten att vargen ska gå till angrepp på människor är mycket liten.

– Det finns ingen överhängande risk för angrepp på människor. Däremot så skulle det rent teoretiskt kunna bli det om vargarna fortsätter att gå inne i samhället ett halvår till.

– Men då kommer det att ske gradvis och då kommer det att bli väldigt mycket lättare att avliva vargen. Sådana vargar kommer att avlivas långt innan det är någon fara för människor väl och ve, konstaterar han.

Länsstyrelsen fanns på plats och förklarade vilka regler som gäller för skyddsjakten och många frågor kretsade kring svårigheterna att skjuta vargen med de förutsättningar som gäller just denna jakt.

– Det var inte så lätt som vi trodde, både eftersom det är barmark och mörkt stora delar av dygnet och området som är godkänt för skyddsjakt är ganska snävt tilltaget, konstaterade Sara Sundin, handläggare på länsstyrelsen.

Hon berättade att länsstyrelsen behandlar en ansökan om både förlängning i tid och utökning i rum för jakten. Beslut väntas under torsdagen eller fredagen.

Många av de som deltog i mötet ifrågasatte varför inte fler vargar skjuts av, något som fick länsstyrelsens enhetschef Joel Isensköld att hänvisa till politikerna.

– Vi har full förståelse för er oro, men vi måste utgå från de lagar som finns. Vi är tjänstemän och har använt de verktyg vi har. Många av era frågor måste ni lyfta med era politiker som stiftar lagarna.

LÄS OCKSÅ:

Skyddsjakt på vargen i Järbo

Licensjakt på högst sex vargar i Ockelbo

INSÄNDARE: Har man långt till varg är det ingen konst att krama

Vargen tog hunden – mitt framför ögonen på Elisabeth

Västen som ska rädda jakthundar vid vargattacker

INSÄNDARE: Fundera på principerna!

GILLA ARBETARBLADET PÅ FACEBOOK!