Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet blir allt längre

Medellivslängden i den rika delen av världen fortsätter att öka. Av de barn som i dag föds i utvecklade länder som Sverige blir mer än hälften minst 100 år, spår danska och tyska forskare.

Annons

Slutsatsen presenteras i medicintidskriften The Lancet och bygger på studier av ett stort antal forskningsrapporter.

 

Förmodligen kommer en ökad livslängd att innebära att både sjuka och friska år läggs till livet. Förekomsten av cancer och hjärt-kärlsjukdomar kommer att fortsätta att öka i en åldrande befolkning och dessutom kommer allt fler att bli dementa, spår Mårten Lagergren, som är docent vid Stockholms universitet och verksam vid stiftelsen Stockholms Äldrecentrum.

– Förekomsten av demens i en årskull fördubblas, i runda slängar, vart femte år från 75-årsåldern, säger Mårten Lagergren.

Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, påpekar att vården av alla dementa kommer att bli väldigt dyr om inte forskningen lyckas hitta skyddande vaccin eller bromsande läkemedel mot sjukdomarna.

– Mellan 40 och 45 procent av alla som blir 90–95 år kommer att vara dementa. Det är klart att det är ett hemskt perspektiv om man tänker att alla de här behöver vård. Det innebär ju hisnande kostnader, säger Bengt Winblad och tillägger att en stor andel av de äldre lever ensamma utan make eller maka.

– Men det finns ju visst hopp, vi har ju en del läkemedel i pipeline och forskningen gör framsteg, säger Winblad. Han är själv med och leder en stor europeisk-amerikansk studie med en rysk allergimedicin som hittills har visat goda resultat på alzheimerpatienter.

 

Statistiska centralbyrån (SCB) räknar med att medellivslängden för män i Sverige kommer att öka från dagens 79 år till 85 år till 2060, och kvinnorna beräknas då bli i genomsnitt 87 år jämfört med 83 i dag.

– När det gäller kvinnor har ju den positiva utvecklingen i livslängd avstannat, säger Mårten Lagergren och nämner rökning, alkohol och stressande dubbelarbete som orsaker.

Mer läsning

Annons