Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livs levande människor som träffar varandra

Ett ackord och det nyss öde dansgolvet har förvandlats från transportsträcka för servis och gäster mellan middagsbord, bar och köande nykomna, till mål och anledning till varför ”alla” är här.

Gävles enda dansbandsrestaurangs satsning på liveband på lördagarna har ”trots” dansbandsgenrens rötter i 1960-talet med spana, stöta och sista dansen blivit en fullträff.

– Jag vill så klart träffa nån att dela livet med, svarar Peter Jirong, singel, på min fråga om varför han är här.

Peter kommer direkt från sin och sin exfrus mågs födelsedagsfirande; en timme för tidigt eftersom dansen börjar klockan 22.

Han var här förra lördan också, och hoppas att han ska vara mindre blyg i kväll. Att gå runt, kolla in och bjuda upp, tycker Peter är svårt, så fotograf Lars och jag peppar och lyfter honom med goda råd och komplimanger, och när Topps spelar kvällens första låt ger sig Peter ut bland borden.

Och vips har han bjudit upp, och dansar två låtar.

Efteråt kommer han tillbaka till Lars och mig och vill ha feedback: ”...men du skulle ha följt henne tillbaka till bordet, inte lämnat henne på dansgolvet .”

Nu är det ingen hejd på Peter, och nästa gång han kommer tillbaka till Lars och mig känner han sig stärkt och stolt över både sina nya dans- och framsteg på dansgolvet.

– Kärleken är det viktigaste i livet. Jag har provat internet, men på dans är det livs levande människor man träffar. Det här är bästa sättet att träffa nån. I alla fall för mig.

Vad det är för kvinna Peter söker?

– Hon ska ha humor, ha lust på livet och se fram emot kärleken.

Här finns alla åldrar, från drygt 20-åringar till fyllda 60. Och 70-åringar – ty bland alla dansande märks särskilt ett par. De far fram över dansgolvet som värsta ”So you think you can dance”-tävlande; muskelbyggande Vanja Sjödin, 72, och maken Kurt, 74.

Här finns också alla dansstilar. Från den som håller i hårt, väljer det säkra framför det osäkra, och stegar sig genom låtarna, till den som håller i med en hand och låter den andra dingla längs med vänsterbenet, och den som lärt sig det senaste på danskurs.

Och danssorter – från foxtrot till bugg, shake och ”vingelbaggespecialare”.

Mingel&Bars Bobby Adam har dansöppet även lördagen i mellandagarna, och har därtill bokat band – bland andra Martinez 17 januari – varje lördag fram till sommaren 2009.

Hur det gick för Peter i lördags?

– Nu ska jag ligga lite lågt till efter jul, sa han när jag ringde mitt under söndagsdammsugningen.

– Det får ju inte bli för mycket heller.