Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljus i mörkret för klimatet

Snart är det dags för Earth Hour. Nästa lördag, 31 mars, kommer klimatfrågan att uppmärksammas genom den årliga manifestationen då vi uppmanas att släcka lamporna i en timme. I Gävle släcks bland annat Stortorget ner.

I stadshuset sitter ett gäng gymnasieelever och knyter ihop ljus i par. De 5 000 ljusen ska på lördag 31 mars delas ut till gävleborna och uppmuntra dem att släcka sina lampor.

Eleverna kom med idén att man ska få åka gratis på Stadsbussarna mellan klockan tio på morgonen och tio på kvällen samma dag – om man visar att man är klimatsmart genom att ta med sin bilnyckel.

– Vi fick idén när vi träffades på Miljötinget i höstas, säger Alexandra Lindström.

– Det är ett sätt för oss att bidra. Det var självklart för oss att vara med, säger Martin Persson från Stadsbussarna i Gävle.

De hade samma erbjudande under Trafikantveckan i höstas, men nu är det under tolv timmar.

På lördag 31 mars kl 20.30 släcks pylonerna, reklamtavlan, gatubelysningen och de flesta affärerna kring Stortorget ner. Gävle kommun kommer att dela ut facklor och bjuda på underhållning.

– Det har gått lite upp och ner, hur mycket man pratar om miljöfrågan. Det är viktigt att upplysa folk, säger Bodil Dürebrandt, hållbarhetsutvecklare vid Gävle kommun.