Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO avbokar Linda Bengtzing från Furuvik

Artisten Linda Bengtzing hade bokats som ett av dragplåstren till Fackens dag. Så kom hon ut som Allianssupporter. Då avbokade LO Bengtzing. ”Diskriminering” anser Bengtzing.

– LO ägnar sig åt politisk åsiktsregistrering, dundrar Lars Beckman, Gävle, riksdagskandidat för Moderaterna.

Varje höst bjuder LO-facken Gävleborg sina medlemmar på Fackens dag. Liksom tidigare år planerades en familjedag på Furuviksparken. Som ett av dragplåstren bokade LO-facken in artisten Linda Bengtzing. Det var innan hon i slutet av juni presenterades som Centerpartiets draglok och allsångsledare i valspurten.

För mycket för LO
Hon uttalade samtidigt sitt stöd för den sittande alliansregeringen. Det blev för mycket för LO. När väl Bengtzing kommit ut som alliansvän började telefonerna ringa hos LO- distriktet. De förtroendevalda ifrågasatte lämpligheten i att just Linda Bengtzing skulle uppträda på fackens dag.
– Jag visste knappt vem hon var. Jag har inte sådan koll på sådana där schlagerartister. Men vi gör den här dagen för våra medlemmar, så jag kunde inte annat än att ringa upp Linda, berättar Rolf Wiberg, ordförande för LO-facken i Gävle.

Rolf Wiberg avbokade Bengtzing, som inte gillade beskedet.
– Hon tyckte att vi var rasistiska och diskriminerande, det får stå för henne. Men jag önskade henne lycka till i framtiden, säger Rolf Wiberg.

Handlar det om ett avtalsbrott?
– Det är Furuviksparken som har skött arrangemanget, men jag tror inte att det handlar om ett avtalsbrott, säger Rolf Wiberg.


Debattartikel
På tisdagen publicerade kvällstidningen Expressen en debattartikel av Linda Bengtzing. Där går artisten till hårt angrepp mot LO. ”LO-ledningens beslut vittnar om en märklig människosyn. Man är tydligen bara välkommen att uppträda för LO om man röstar på ”rätt” parti, det vill säga Socialdemokraterna”, skriver hon bland annat.

Hon får medhåll av Moderaternas Lars Beckman, Gävle.
– Det är ganska skrämmande att man stänger ute yrkesarbetande kvinnor på grund av vilken politisk åsikt man har. Det är politisk åsiktsregistrering och ett brott mot Sveriges grundlag, säger han.

Arbetarbladet har sökt Linda Bengtzing för en kommentar. Hennes manager hälsar att hon inte är tillgänglig och hänvisar i stället till hennes blogg.

I stället för Linda Bengtzing kommer countryartisten Jill Jonsson till Fackens dag på Furuviksparken 4 september.