Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO: ”Man låser in dem på lågkvalitativa jobb”

LO:s utredare varnar för att Fas 3 skapar fastlåsning och samtidigt lockar företag att utnyttja systemet.
– Det här är bara början. Jag tror att fler och fler företag upptäcker hur lukrativt det här är, säger Madelene Syrén, utredare på LO.

På arbetstagarorganisationen LO är frustrationen över Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas påtaglig.

– Vi har fått jättemånga samtal under december från medlemmar som är förtvivlade och arga. De får otroligt låg ersättning samtidigt som de tvingas gå till en sysselsättning där anordnaren får pengar för dem, berättar Madelene Syrén.

Hon tror att det finns en risk att företag utnyttjar systemet.

– Om det inte var så att det inte låg något lukrativt i detta så tror jag inte att den här företagsidén skulle eskalera så mycket.

Enligt Madelene Syrén håller hela Jobb- och utvecklingsgarantin alldeles för låg kvalitet.

– De två första faserna innebär coachning, att lära sig skriva cv och att komma i tid. Jag tycker att det är som ett hån mot de här människorna.

I stället vill LO att jobb- och utvecklingsgarantin ska innehålla arbetsmarknadsutbildningar mot bristyrken.

– Som det ser ut nu är inte de långtidsarbetslösa tillräckligt rustade för att ta de jobb som kommer. Konjunkturen börjar vända. Men det gäller inte alls den här gruppen på arbetsmarknaden.

LO:s farhåga är att de personer som hamnar i Fas 3 fastnar där.

”Kommer inte vidare”

– Det är en stor risk att man inte kommer vidare. Vi menar att det handlar om en bristfällig arbetsmarknadspolitik som låser in de här människorna på lågkvalitativa jobb.