Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Local ­Heroes ­firar 5 år

Det började som en vild idé i oktober. Och innan den vintern ens var slut hade den första Local Heroes-galan arrangerats. I morgon är det dags igen – då firar vår gala sitt 5-årsjubileum.

Local Heroes är förstås inget nytt begrepp. Också på Arbetarbladet hade det ett liv innan den här galan som går av stapeln för femte gången i morgon kväll.

Hos oss på nöjet var det länge en vinjett för lokala band. Så småningom utvecklades det till en tävling, arrangerad av Arbetarbladet, studieförbundet Vuxenskolan och studieförbundet Bilda.

De lokalband som ville kunde anmäla sig till tävlingen, läsarna lyssnade och röstade på dem de tyckte bäst om, och vinnaren fick en spelning på CC.

Det här hände ganska regelbundet.

– Det var kul! Och det gick bra. Men det var något tillfälle då jag och studieförbundet diskuterade det här och sade att vi borde göra någonting mer, säger Arbetarbladets tidigare nöjesredaktör Lisa Pehrsdotter, numera kulturredaktör på Gefle Dagblad.

De fick en rätt vild idé. De ville göra en gala, för att verkligen visa för alla vilken bra musik som kom härifrån. Allt – ljud, ljus, inramning över huvud taget – skulle vara superproffsigt.

– Folk tror ju inte ens att det är sant när man berättar det här i dag, men det första året fick vi idén i oktober, och i januari hade vi en färdig gala.

Kerstin Carlsson, programchef på Sveriges Radio Gävleborg, var inkopplad som jurymedlem redan då.

– Jag tyckte den höll så otroligt hög klass redan från första början. Det var inte så där som man kanske tänker lite fördomsfullt om en lokalbandstillställning på landsorten, att den skulle kunna vara lite replokalsmässig, säger hon.

– Det är det som är så himla bra med den, att den tar det lokala musiklivet på allvar. Det är roligt att den har en så glittrig kostym också, att den vågar det. Och att den kan få finnas är någonstans ett kvitto på att det görs jävligt bra musik här.

En som varit på galan tidigare, och som ska gå dit i morgon, är Gävles näringslivschef Tove Elvelid. Hon tror att galan är bra för näringslivet i regionen.

– Det är egentligen inte konstigare än att människor som jobbar vill bo någonstans där man kan göra någonting meningsfullt på sin fritid, och ett rikt kulturliv gör att man gärna vill bo på en plats, säger hon. Galan kan då vara en indikation på ett rikt och intressant kulturliv. Då blir det många som vill bo här – som jobbar.

Men finns det risk för att galan blir för stor? Många band blir nominerade under många år, och flera artister är nominerade i flera klasser samtidigt. Blir det för överlastat med en gala för dem varje år?

– Det är klart att den risken finns, säger grundaren Lisa Pehrsdotter.

– Och skulle det visa sig att det blir så, så får man väl göra om allting, fundera på nya sätt att uppmärksamma den lokala musiken.

– Men samtidigt, förra året träffade jag en tjej på galan som pekade på scenen och sade: ”där ska jag stå om några år”. Och det är ju så himla fint om galan kan fungera på det sättet, att den kan vara en inspiration för lokala musiker.