Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locka fram din inre Picasso

/
  • Funkar för alla. Den trådlösa ritplattan uDraw känns solid och håller för de minsta – och mest hårdhänta – spelarna.

Nu släpps uDraw – en trådlös ritplatta till Nintendo Wii, komplett med tryckkänslig penna.

Annons

Så fort du packar upp THQ:s ritplatta står det klart att det, precis som Nintendos egna tillbehör, handlar om ett solitt bygge som tål att lämnas över till de yngsta och mest hårdhänta spelarna.

Plattan har ett fack där du kopplar in din Wii-mote och pennan är ansluten via en kabel på baksidan.

Inga särskilda installationer behövs. Det är bara att plugga i handkontrollen och börja måla.

Och målar gör man med det medföljande programmet uDraw, ett ritprogram fyllt av penslar, pennor, färgsprutor, bakgrunder och målarboksbilder (för den som inte vill skapa egna teckningar).

Har man testat enklare ritprogram på dator vet man vad man får. Du kan välja tjocklek på streck och penseldrag, ändra opacitet (hur genomskinlig färgen är) och lägga till olika effekter för den tryckkänsliga pennan.

Känslan är helt okej. Ibland känns det som att man måste ta i onödigt hårt, vilket gör det svårt att kontrollera streck och penseldrag, men på det stora hela fungerar det fint.

Det finns en mängd menyer och funktioner att leka med, och resultatet av verktygen är att man kan göra ganska läckra skapelser.

Det ska sägas att jag gärna sett ett mer förenklat läge för de allra yngsta. Min fyraårige son kastade sig förtjust över uDraw, men började snart förirra sig i de många menyerna. Med tanke på att den här produkten känns klart riktad till barn får det ses som en brist.

En funktion jag däremot blev lite förälskad i är att man i galleriet kan få se sina bilder växa fram streck för streck som en animation. Klart läckert!

Vill du spara dina alster går det alldeles utmärkt att spara dem på ett minneskort och föra över till datorn för utskrift.

uDraw känns som ett jätteroligt tillbehör för de yngre spelarna och plattan fungerar som den ska. Den kan så klart inte jämföras med riktiga professionella ritbrädor i precision, men för enkelt skapande i vardagsrummet gör den jobbet bra.

Med vårt recensionsexemplar följer även två spel, ”Dood´s Big Adventure” och en digital version av ”Pictionary”. Här handlar det inte bara om att teckna utan även om att styra figurer med pennans hjälp, på samma sätt som på en Nintendo DS.

Här visar plattan vissa brister vad gäller precisionen. I actionspelet ”Dood´s Big Adventures” snabba moment hänger strecken och gesterna inte med, vilket gör att flera spelmoment faller som korthus. Emellanåt fungerar det däremot riktigt bra och det är en häftig känsla att kunna rita om miljöer och karaktärer, helt efter eget huvud.

”Pictionary” fungerar som ett klassiskt brädspel där ens med-, och ibland mottävlande ska lista ut meningen bakom tecknade ”charader”. Jag kan inte säga att jag längtat efter ett digitalt ”Pictionary” och ser ingen större anledning att byta ut den ”äkta” varan.

Det finns till exempel ett stort problem i att ens medtävlande ständigt måste titta bort för att inte se de ledtrådar du ska rita. Ganska korkat. Ett annat problem är att ordspråk på engelska inte alltid är bekanta för alla spelare.

Överlag känns uDraw som en satsning att närma sig med viss försiktighet, i alla fall om man ser bortom det medföljande ritprogrammet, som fungerar som det ska.

Både ”Pictionary” och ”Dood´s Big Adventure” är ganska mediokra spel, som tappar sin charm när nyhetens behag har lagt sig. Nöjer man sig däremot med ritplattan och ”uDraw Studio” är THQs digitala konstateljé en trevlig bekantskap.

Mer läsning

Annons