Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lockande alternativ av Byung-Chul Han

1. Byung-Chul Han (ny)

Inte konstigt om ni aldrig hört talas om honom. I veckan mötte vi den sydkoreanska filosofen Byung-Chul Han för första gången, i läsningen av hans lilla bok ”Trötthetssamhället” (ny från Ersatz förlag). Den analyserar vår tidsålders sjukliga prestationsmaskineri, tvånget att kunna och veta allt. Att koppla ned uppkopplingen är dock banala råd. Enligt Byung-Chul finns bara en sak som kan rädda dagens människa från själsinfarkt total tristess, rena j-a ledan! Tja, varför inte, det låter plötsligt som ett lockande alternativ.

2. Martina Montelius (ny)

Känd för sina absurda pjäser. Vad sägs om titlar som ”Jag är en gammelgädda i landsflykt” och ”Usch, nu blev jag lite mulen!”. Ännu mer egensinnig som debuterande romanförfattare med för-underliga ”Främlingsleguanen”.

3. Ulla Helenius-Reit (ny)

Aktuell som en av tre konstnärer i en temautställning på Konstcentrum. Vi hade gärna sett att hon fått en egen. Med innerliga och genomborrande målningar som denna där två generationer män möts och en hel epok av jämställdhetsutveckling speglas. Passa på att se innan utställningen plockas ner 17 november.

4. Gunnar Cyrén (ny)

Gävles mest försynta kulturkändis har gått ur tiden. Han gjorde halsband åt kungligheter. Men vi tycker nog det är större med medaljerna. De som Gunnar Cyrén formgav i brons och kristallglas, åt segrarna i friidrotts-VM 1995.

5. Svea Gustavsson (ny)

Valbos grand old hembygdsvän har gått ur tiden. Hennes kista åkte gammaldags hästdragen likvagn till sista vilan. In i döden ville hon göra vår kulturhistoria levande, tack.

Heders. ”Bonden som blev St Bernhard”. Essentiell hyllningstext till fotbollsspelaren Daniel Bernhardsson. Och ännu en legendarisk sportkrönika i Gävletidningarna.

Ut från listan: Maggie Smith (1), Rådhuset (2), Olofsson & Wahlund-soppa (3), Skräckteater (4), Centralgalleriet (5).