Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjur dödade får nära villaområde

Ett lodjur dödade härom veckan ett lamm i Forsby. Och när 19-åriga Anna Johansson var ute med hunden sent i lördags kväll dök plötsligt ett lodjur upp.


– Det sprang rakt emot oss, så vi sprang också, det var obehagligt.

Tre familjer i Forsby äger tillsammans runt 15 tackor, lamm och en bagge. Men för knappt två veckor sedan fattades plötsligt ett lamm. De hittade det halvt uppätet under en lövhög i fårhagen som ligger vid Forsbykroken.

– Jag var övertygad om att det var lo som varit där, för det är andra som har sett lo här i trakterna. Det känns jobbigt att de kommer så nära och att vi inte får ha djuren i fred, säger Sia Westman.

Hon ringde länsstyrelsen och fick morgonen efter besök av en besiktningsman som bekräftade teorin genom att titta på kvarlevorna och följa spår i snön.

– Det var tydligen ett vanligt lågt stängsel som lodjuret hade hoppat över. Troligen såg det att det fanns mat där inne, säger Monica Eriksson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Enligt henne är det första gången i år som ett får blir taget av ett lodjur i länet. Vissa år har det hänt flera gånger.

Det finns inga säkra siffror på hur många lodjur det finns i Gävletrakten eller i Gävleborgs län just nu. Förra vintern var det för dåligt med snö för att spåra lo. Men under en rad år har länsstyrelsen hittat omkring 20 honor med en eller två ungar.

– I princip skulle vi kunna ha en kraftig ökning av lo i våra trakter utan att vi vet om det, säger Monika Eriksson.

Men att lo syns till i Forsby just nu kan också bero på att ett djur har svårt att hitta mat till sig och ungen. Tillgången på rådjur är ofta avgörande för lodjurens överlevnad.

I lördags kväll syntes ett lodjur, kanske samma som tog fåret, vid järnvägskorsningen på Tegelbruksgatan. Anna Johansson, som var på besök hos sin pojkvän, var ute med hunden strax före midnatt.

– Jag såg ett lodjur komma ut ur skogen. Jag började springa med hunden och lodjuret jagade oss en bit. Jag är säker på att det var ett lodjur, med tofsar på öronen och den korta kompakta kroppen, säger Anna, som läst djursjukvård på gymnasiet.

Monika Eriksson på länsstyrelsen tycker att det är svårt att säga vad som är ett normalt beteende för ett lodjur.

– De kan vara mer eller mindre skygga. Om de går in i byar och inte möter någon fara så kanske de återvänder. Om man ser ett lodjur som kommer för nära kan man alltid skrika och vifta för att visa att här finns det människor, säger Monika Eriksson.

Känner man otrygghet som människa på grund av ett närgånget rovdjur kan man ringa polisen, som gör en bedömning av faran. För fårägare som vill skydda sina djur på ett effektivt sätt är det bästa att sätta upp rovdjurstängsel med el. En del får pengar till det från länsstyrelsen.

– Har man en gång haft ett angrepp ligger man högre upp på prioriteringslistan så jag tycker att de i Forsby ska komma in med en ansökan, säger Monika Eriksson.