Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven ny s-ledare

/

(Uppdaterad 12.35) Flera källor, inklusive hans egen mor, pekar ut IF Metall-ordföranden Stefan Löfven som ny S-ledare efter avhoppade Håkan Juholt.

Annons

Uppgifter till flera medier pekar ut Löfven som ny S-ledare. Även uppgifter till TT gör gällande att partiets verkställande utskott enats om Metall-basen. Enligt TT:s källa blir Sven-Erik Österberg ny gruppledare i riksdagen och Carin Jämtin får sitta kvar som partisekreterare.

Löfven själv fick tränga sig fram genom medieuppbådet på Sveavägen för att kunna komma in på dagens möte med Socialdemokraternas verkställande utskott, där han är suppleant. Han ville inte kommentera uppgifterna:
– Ni får vänta lite grann. Jag bekräftar ingenting, säger han.
– Vi ska fortsätta mötet nu. Jag kommer att vara jätteglad att fortsätta bygga . . . vi ska tillsammans bygga en stark socialdemokrati, mer kommer jag inte att säga nu.

Mamman bekräftar
Stefan Löfvens mamma Iris Melander säger till Allehanda.se att det stämmer att sonen förslås som ny partiledare för S.
– Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag, säger Iris Melander till tidningen.

VU-ledamoten Anneli Hulthén bekräftar att VU har enats om ett namn. Det ska nu förankras i distrikten. Hon fick frågan om VU är säkert på att det finns stöd för det namnet:
– Det vet vi inte, det är därför vi har frågat våra partidistrikt, säger hon.

På frågan om VU har letat klart svarar hon:
– Jag hoppas det.

Om det blir Stefan Löfven blir det i sådana fall första gången som den nye partiledaren i Socialdemokraterna hämtas från LO-leden. Men Löfven har inte varit helt okontroversiell i LO-familjen. Han har vid flera tillfällen gjorts sig ovän med bland andra LO:s största förbund Kommunal för att inte vilja ställa upp på jämställdhetspotter i samband med LO:s gemensamma lönekrav.

Utåt sett har det ibland låtit som om Löfven varit emot att lågbetalda kvinnor skulle få mer påökt än industrins män. Men så enkelt har det inte varit. Löfven har förklarat sitt motstånd med att de lågbetalda kvinnorna i hans förbund inte skulle få något extra påslag från kvinnopotterna. Det har helt enkelt handlat om att Löfven inte velat ställa upp på de beräkningsmodeller som kvinnopotterna innebar.

"Har legat lågt"
Å andra sidan har han pekats ut som en pragmatisk ledare som har moderniserat IF Metall.
Löfven har bland annat gjort sig känd som kärnkraftsförespråkare och han har tidigare pekat ut ekonomisk tillväxt som huvudfråga för Socialdemokraterna.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, anser att Stefan Löfven är rätt person att ena Socialdemokraterna.
– Han har legat ganska lågt i bråken kring Håkan Juholt och är en samlande person som är försiktig och måttfull i sina uttalanden. De behöver någon som kan förhandla med partiets olika sidor och gjuta olja på vågorna, säger Hinnfors.

TT

Mer läsning

Annons