Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala facken satsar på nytt efter krisåren

Minskad personalstyrka och en betydligt stramare ekonomi. Det är konsekvenserna av flera fackförbunds medlemsras de senaste åren. Nu satsar de stenhårt på att få fler medlemmar.

Det var 2007, då regeringen skärpte a-kassereglerna, som många fackförbund började förlora ett rejält antal medlemmar. Konsekvenserna av detta är i dag tydliga i många förbund, även i Gävleborg.

– Vi har tappat nästan 500 medlemmar på fem år, säger Poul-Erik Jensen på Handelsanställdas förbund, avdelning 26 i Gävle.

I hela landet har Handels medlemsantal minskat med cirka 25 000 under samma period.

– En av konsekvenserna är minskad personalstyrka. Vi var fyra ombudsmän och fyra kontorister här i Gävle 2006, nu är vi bara tre ombudsmän och två och en halv kontorister, säger Poul-Erik Jensen.

Även Hotell- och restaurangfackets avdelning 27, där Gävleborg ingår, märker av medlemsraset. Deras medlemsantal har minskat med 172 stycken bara mellan december förra året och juni i år, och är i dag 3 500.

– Ekonomin har stramats åt och vi måste vara effektivare; mycket mer ansvar läggs på de förtroendevalda. Och med minskade intäkter blir det färre aktiviteter. Men vi ordnar så många aktiviteter det går ändå, säger Jens Jansson som är ordförande för avdelning 27.

Tuffare ekonomiskt

Sämre ekonomi är även något som märks hos Kommunal Gävle- borg, som tappat nära 2 500 medlemmar sedan 2006.

– Färre medlemmar innebär både tightare ekonomi, och gör det svårare att upprätthålla kollektivavtal och vidta stridsåtgärder, säger Stig Larsson på Kommunal Gävleborg.

Klarat sig hyffsat

Per Engström på IF Metall i Västra Gästrikland menar att deras avdelning klarat sig bra.

– Vi har tappat 800 medlemmar på fem år och det är förstås inte bra, men IF Metall på andra orter har drabbats ännu hårdare, säger han.

Alla fackförbunden arbetar nu intensivt med att värva nya medlemmar.

– Vi på Kommunal åker bland annat ut mycket till arbetsplatser och pratar. För ju fler vi blir, desto starkare blir förbundet, säger Stig Persson.