Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbarks nya lön: 115 000 i månaden

Landstingsdirektören Svante Lönnbark har fått löneförhöjning.


Hans nya lön är

115 000 kronor i månaden.


Ett lyft på hela
12
procent.

Annons

Sjuksköterskorna i landstinget tvingades gå ut i strejk för att få igenom en 10-procentig löneförhöjning fördelat på två år. Det vill säga i genomsnitt 5 procent per år.

En höjning som sades svida i landstingets kassa.

Samtidigt förhandlade landstingsdirektören fram sin nya lön – och det visar sig nu att han får den höjd med hela 12 procent. Från 102 500 kronor i månaden till 115 000 kronor.

Ett lönelyft som landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s anser att han har gjort sig väl förtjänt av.

Bland annat för sitt arbete med att höja kvaliteten på sjukvården och lyfta Gävleborg från en botten- till en medelplacering i de jämförelser som görs mellan landstingen. Hon anser också att han förbättrat styrningen av landstinget och lyckats hålla igen kostnadsökningarna.

Ann-Margret Knapp konstaterar också att Svante Lönnbark numera är ett aktat namn i Landstingssverige.

– Han anlitas allt mer inom Sveriges Landsting och Kommuner och jag har fått höra att man är imponerad av honom där. Det stärker mig i min uppfattning av honom.

Om Svante Lönnbark skulle sluta och landstinget skulle behöva anställa en ny landstingsdirektör skulle lönen, enligt Knapp, förmodligen bli ännu högre.

– Tittar man på de som nyligen anställts i andra landsting så har de löner på omkring 120 000 kronor och däröver. Det skulle alltså bli ännu dyrare för oss.

Hon påminner också om att Lönnbark i fjol fick nöja sig med en löneökning på bara 3 procent och att det var underförstått då att det skulle bli mer nu om man var nöjda med honom.

– Jo, men tittar man på de senaste förhandlingarna med Vårdförbundet och Kommunal så har de fått mer än så.

Löneökningen som formellt beslutats först nu gäller retroaktivt från och med 1 april i år.