Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppisen

Sommarens hetaste nöje är loppisen. Såväl stadsbor som lantisar, gamla som unga verkar ha snöat in på gamla grejer.

Annons

Loppmarknaderna frodas som aldrig förr och den by som inte har åtminstone ett par garage, lador eller stugor med gamla grejer till försäljning är inte värd namnet. Den här sommaren har loppisarna exploderat i antal och entusiasmen spridit sig bland semesterfirande svenskar.

När helgen och sommaren hotar att regna bort är den självklara aktiviteten att ta en ”loppisrunda” med bilen och det går att köra lite planlöst mot Torsåker, Ockelbo eller något annat ställe. Loppisarna finns överallt.

Drömmen som driver oss alla är att hitta den där perfekta röda ”Eva”-koppen från Gustavsberg, med ett fat som varken är naggat eller krackelerat. Eller en stringhylla för 40 spänn. Eller en unik LP-skiva. Längtan efter att göra det perfekta loppisfyndet är det som får oss att köra in på okända gårdsplaner och idrottsplatser.

Men fyndet gör man sällan. För att inte säga aldrig.

I stället hamnar man allt som oftast i någons garage efter att ha svängt av landsvägen och följt liten smal grusväg. Väl där får man kolla in gamla skridskor, bokklubbsböcker, ölsejdlar och allehanda skräp. Men det är väl som i dikten av Karin Boye ”det är vägen som är mödan värd”. Och drömmen om det perfekta loppisfyndet lever vidare.

Mer läsning

Annons