Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösningen är inte högre skatter

Annons

I Arbetarbladet den 16 november skriver Elin Lundgren (S) och Linnéa Wickman (S) att ”sänka trösklarna” för arbetslösa ungdomar och andra människor som befinner sig i utanförskap i restaurangjobb är fel väg att gå och att ”McDonald’s-jobb”, som Håkan Juholt uttrycker sig, inte är fina nog.

I årets budget har vi förslagit sänkt restaurangmoms för att vi vet att det är inom hotell- och restaurangbranschen som många ungdomar får sitt första jobb och därmed sina första arbetslivserfarenheter och referenser. Att sänka kostnaderna i dessa personalintensiva branscher, där var tredje anställd är ung, stimulerar till skapande av fler arbetstillfällen för våra ungdomar. Sänkt restaurangmoms var något som Socialdemokraterna gick till val på 2010 men S har brutit sitt löfte och därmed svikit våra ungdomar. S vill även fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och lovar att investera för pengar som inte finns. Detta innebär att kommande generationer, således våra unga, får betala för dessa investeringar.

För oss moderater räknas alla jobb och vi vill att alla som vill och kan jobba, ska få göra det efter sin egen förmåga. Vi vill skapa möjligheter för ungdomar att välja utbildning eller arbete eller båda två. Därför satsar vi på unga som väljer att vidareutbilda sig och på ungdomar som vill komma ut i arbetslivet så snart de kan. Vi måste fortsätta att uppmuntra till avslutad skolgång för att antingen gå direkt ut i arbetslivet eller fortsätta sina studier. En avslutad skolgång minskar riskerna att hamna i utanförskap. Studiebidraget har höjts tillfälligt under 2011 för personer som saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan så att de får en chans att avsluta sin skolgång.

Vi vet att det krävs både en aktiv arbetsmarknadspolitik och en aktiv utbildningspolitik för att minska ungdomsarbetslösheten och öka unga människors framtidsmöjligheter.

Lösningen är definitivt inte högre skatter eller att låna för investeringar och därmed skuldsätta framtida generationer, som Socialdemokraterna föreslår. Det är genom fler i arbete som vi kan skapa en bättre framtid för oss alla och kunna finansiera vår välfärd. På så sätt skapar vi ett starkare, tryggare och friare Sverige för alla.

Anna Kinberg Batra
riksdagsledamot (M)
ordförande i riksdagens finansutskott

Margareta B Kjellin
riksdagsledamot (M)
ledamot i riksdagens socialutskott

Mer läsning

Annons