Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Louisa + Japan

/
  • JAPAN IGEN? Jag har utvecklats jättemycket på mina åtta veckor i Japan och skulle flytta dit direkt om jag fick jobb”, berättar Gävletjejen Louisa Westberg, som nyligen praktiserat hos Ikea i Shin Misato utanför Tokyo tillsammans med en skolkamrat från Entreprenörskolan – inriktning kommunikatör/dekoratör – i Leksand.

Annons

JAVA KLOCKAN 13.00.

Louisa Westberg kunde bara fem japanska fraser när hon åkte till Japan för att praktisera hos Ikea i Shin Misato utanför Tokyo. Men de räckte för mer än den åtta veckor långa praktiken:

En oplanerad turné mellan Ikeas alla fem varuhus i Japan. Att tillfälligt och utan förvarning agera ambassadör för Leksands kommun i staden Nagano. Och att delta i staden Naganos svenska julprojekt 2011.

– Jag har utvecklats jättemycket på mina åtta veckor i Japan och skulle flytta dit direkt om jag fick jobb, berättar Louisa, som var där tillsammans med en skolkamrat från Entreprenörskolan – inriktning kommunikatör/dekoratör – i Leksand.

Det var under skolans introduktion som Louisa passade på att landa sin dröm om praktik i Japan.

– Vi skulle skriva ett brev till oss själva, och som vi skulle få tillbaka vid examen, och i brevet skrev jag att jag ville göra min yrkespraktik i Japan.

– Anna jobbar för den före detta svenska Ikea-chefen i Japan, kontaktade honom och han gav oss kontakter som sa ja!

De åkte i september och kom hem i november.

Vi sitter på Java och dricker grönt körsbärste, och Louisa är så full av saker hon vill berätta att vi nästan glömmer att dricka vårt te.

– Vi tillhörde varuhusets kommunikations- och inredningsavdelning och fick jobba med att från att bygga om showrooms till att göra säljaktiviteter utifrån svensk idéer, men anpassade till Japans krav på funktion.

Första säljuppdraget var att utforma en säljkampanj för galgar.

– Det var mängder av galgar och vi hade gjort en jättetromb, och hängde kläder lite slarvigt på en del av galgarna, berättar Louisa.

Men tromben fick kritik i form av ”Å herre Gud vad har ni gjort!”, gjordes mindre, kläderna hängdes upp ordentligt, och budskapet gjordes tydligare – varpå kunderna handlade.

– Men innan vi gjorde om den hade vi en dialog på avdelningen om skillnaderna mellan det japanska och svenska uttrycket i form. Allt är ju så funktionellt, minimalistiskt och estetiskt i Japan.

Men ”missen” väckte sånt intresse internt att alla ville lära. Samarbetet mellan Louisa och Anna, och Ikeas chefer och medarbetare i Shin Misato blev så bra att tjejerna fick göra en snabbt hopkommen Ikea-turné, för att föreläsa och utbilda även de anställda vid de övriga fyra varuhusen.

– Sem ledde det ena till det andra. När exempelvis Leksands kommun, som besökte sin vänort Tobetsu och inte hann besöka Nagano, blev vi ombedda att åka dit som Leksands ambassadörer.

Varefter stadens ledning blev så glada i Louisa och Anna att de på stående fot bjöd in dem att medverka i ett projekt för svenskt julfirande i Nagano 2011.

– Vi fick också många affärskontakter i Japan. Intresset för Sverige är så stort att vi kompletterade våra föredrag med fakta om svenska hem och traditioner. Dom vi mötte kunde fler svenska ord än jag och Anna kunde japanska!

Louisa berättar att tiden i Japan gett henne trygghet som inredare, kommunikatör och dekoratör. Och att även hennes sätt att prata och bete sig har påverkats.

– Jag känner att jag kommit rätt i min yrkesroll – och bugar som hälsning och tack fortfarande, det har liksom fastnat!

Annat som påverkat är att staden Nagano vill att Ikea satsar på ett samarbete i Julprojektet 2011.

– Säger Ikea ja ska jag göra karriär i Japan! Men först ska jag dit nästa jul och hjälpa dem att julpynta på svenska!

Mer läsning

Annons