Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LOV blev en milstolpe

Annons

Den förste januari för två år sedan trädde Lagen om Valfrihetssystem, eller LOV:en i kraft. Detta blev en milstolpe inom svensk äldrevård, då lagen ger de äldre makten att själva bestämma vem de vill anlita inom äldreomsorgen. Genom ett valfrihetssystem har vi gjort det lättare för alla att anpassa sin vård och omsorg efter sina egna behov och önskemål. Vi i Moderaternas tror inte att bara för att man blir äldre vill man inte bestämma över sitt eget liv. Valmöjligheter leder till att äldreboenden skapas för olika behov, och att man kan välja bort dåliga alternativ.
I Sverige blir vi inte bara äldre, utan håller oss friska längre. De närmaste åren kommer 1,2 miljoner svenskar att gå i pension. Denna demografiutveckling är något vi ska uppskatta, den innebär att många människor får leva ett gott liv, med hög livskvalitet länge. Att själv få välja hur och vem som ska hjälpa till när man själv inte klarar av allt i ens vardag måste dock ses som ett självklart inslag i livskvalitet. Vad skulle du tycka om att inte få bestämma vem som ska klä på dig kläderna på morgonen? Lagen om Valfrihetssystem är en frihetsreform! Du ska själv kunna bestämma vem som ska hjälpa dig med saker du inte längre klarar av, som hygien, matlagning och omsorg. Vi Moderater tror att individen klarar av att ta det beslutet bäst själv, inte kommunen.
En annan positiv effekt som man kan se i samband med att lagen infördes är att i de 85 kommuner som infört LOV var medianökningen av antalet företagsamma kvinnor inom vård och omsorg 3,8 procent under perioden 2008-2011. Jämför vi med de kommuner som inte infört LOV så uppvisar de en nolltillväxt för kvinnors företagande inom vård och omsorg.
Sverige ska vara ett bra land att bli gammal i och alla ska kunna åldras med värdighet och kunna känna trygghet. Vi kommer aldrig att acceptera ett omyndigförklarande av äldre människor med vårdbehov genom att begränsa deras självbestämmande!

Margareta B Kjellin
Riksdagsledamot Gävleborgs län

Mer läsning

Annons