Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF om Valbo köpstad: "Ett stort steg i rätt riktning"

Med stor tillfredsställelse ser vi från LRF Gävleborg att Gävles kommunstyrelse äntligen insett vikten av att bevara brukningsbar mark för matproduktion, och väljer att stoppa en fortsatt utbyggnad av Valbo Köpstad på åkermark.

I urbaniseringens namn tar många kommuner det för givet att följa minsta motståndets lag och bygger såväl köpcentra och bostäder. Detta utan en tanke på att plan- och bygglagen kräver mycket goda skäl för att tillåta byggnation på åkermark. Det skapar även en stor oro och förtvivlan för den enskilde markägaren. Dessutom, i ett större perspektiv, riskerar nationen att tappa all förmåga att producera mat till sina innevånare. Nationen riskerar även att i framtiden inte bli en potentiellt viktig spelare i livsmedelsförsörjningen globalt. I tider där klimatet riskerar att begränsa möjligheten till odling i stora delar av Europa, på grund av torka och temperaturhöjningar, är Sverige en frizon med mycket stora möjligheter att ge andra länders befolkningar mat och energi.

Att ge den svenska landsbygden chans att leva och utvecklas till en enastående resurs för landet är ett stort steg framåt som även kommer att gynna städer och tätorter. Vi förväntar oss att andra kommuner i landet i allmänhet, och i länet i synnerhet, kommer att följa Gävle kommuns kloka beslut. Att andra kommuner ser det här beslutet som ett trendbrott för att se andra alternativ vid byggnationer.

För att travestera ett känt citat: "Detta är ett litet beslut för Gävle kommun, men ett stort steg för den svenska landsbygden!".

LRF Gävleborg

Läs också: "Fokus på den värdefulla jordbruksmarken i Valbo är bra"

"Vi kan tvingas till nedläggning av vår mjölkgård"

"Vi säger nej till att bygga ut Valbo köpstad"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel