Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugn, Ulla och Marita

Vänsterpartiets Ulla Andersson och Marita Engström kan vara lugna. Alliansen tar ansvar för Sverige och arbetslinjen. Den arbetslinje som innebär att vi har 100 000 fler i arbete idag jämfört med 2006. Den framgångsrika arbetslinjen har inneburit att Alliansregeringen tillfört den värdefulla offentliga sektorn mer resurser än någon annan regering har gjort i modern tid.

Det är märkligt att vänsterpartisterna anser att en familj bestående av ett par där han eller hon arbetar i Gävle kommun och på Korsnäs skulle tillhöra de högavlönade i samhället. Vi är säkra på att barnfamiljen inte skulle känna igen sig i den beskrivningen men här går det också en tydlig skiljelinje i svensk politik. Alliansen bedriver en politik där vi värdesätter alla som går till jobbet medan vänsterpartiet bedriver en politik som bekämpar den svenska arbetslinjen. Vi har sänkt skatten för normalfamiljen med cirka 40 000 kronor per år netto eller 160 000 per mandatperiod och vänsterpartiet vill chockhöja skatten med lika mycket. Vi menar att det är ytterst osolidariskt att bestraffa dem som arbetar och tack och lov saknar vänsterpartiet allt inflytande i svensk politik så länge vi har en alliansregering.

LSS är en viktig valfrihetsreform som infördes av den dåvarande borgerliga regeringen i början av 90-talet. Det var också en reform som Vänsterpartiet röstade emot och har bekämpat i Sveriges Riksdag sedan dess så vänsterpartiets debattartikel klingar mer än falskt.

Vi menar att det är viktigt att den som har ett funktionshinder ska ha en stor påverkan över den egna vardagen och här är personliga assistenter ett ovärderligt hjälpmedel. De personliga assisterna har också blivit en stor och viktig yrkesgrupp och är ett bevis på att man med politiska beslut kan påverka arbetslinjen i en positiv riktning.

Vi bejakar att vi har självständiga myndigheter och Domstolar i Sverige och det är uppenbarligen så att Försäkringskassan på eget bevåg nu omprövar insatsen LSS med ett resultat som inte stämmer överens med intentionerna i den ursprungliga lagstiftningen enligt vår mening. Vi vet att det sker fortlöpande samtal i frågan mellan ansvarigt departement och Riksdagens alliansledamöter för att utvärdera frågan och om det så krävs anser vi att man måste förtydliga lagstiftningen men det är för tidigt att säga det idag. Det finns alltid en alternativ kostnad för insatsen LSS och den kostnaden kan mycket väl vara högre för samhället totalt sett men för Försäkringskassan blir det en lägre kostnad.

För oss som politiker som har att ta hänsyn till allmänintresset och hela den gemensamma sektorn så verkar det svårbegripligt att den offentliga sektorn spelar svarte Petter med enskilda individer för att flytta kostnader så det måste vi i alla led motverka. Den enskilde ska kunna känna sig trygg och säker med den service och omvårdnad som krävs vilket Statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte i Regeringsförklaringen.

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M)

Inger Källgren Sawela
Oppositionsråd (M) Gävle kommun